amikor nem könnyű pozitívnak lenni

Azt hiszem, abban sokan egyetértünk, hogy bizonytalan időket élünk. Közel egy éve vagyok Angliában, és ha valamit megtanultam 2020-ban az az, hogy tervezni lehet (és kell is), de előfordul, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elgondoltuk. Közben telik a január, és immáron harmadik hete ‘lockdown’-ban vagyunk, plusz megtörtént a Brexit is. Mit mondjak? Nem mindig könnyű. Ha őszinte akarok lenni, az elmúlt hetekben néhányszor elkapott egy-egy kisebb pánikroham, főleg a hírek hatására. Több tízezer fertőzött naponta, a kórházak telve, minden zárva, szigorú korlátozások, miközben mindenki azon igyekszik, hogy megőrizze a nyugalmát és az egészségét, de legalábbis aránylag jól átvészeljen minden egyes napot.

Bennem is számtalan kérdés kavarog ilyenkor: Hogy lehet az aggasztó, negatív hírek ellenére pozitívnak maradni? Most már ez mindig így lesz? Maradj otthon, ne látogass családot, ismerősöket? Mikor lehet egyáltalán utazni? Mikor mehetnek a gyerekek iskolába? Mi van, ha valami bajom lesz, és nem tudok orvoshoz menni? Hogyan lehet a korlátozások ellenére kellemesen eltölteni a napokat? Tudom, hogy nem vagyok egyedül, mert különben nem jelennének meg nap, mint nap cikkek tippekkel tarkítva, amelyek ‘jó’ dolgokra ösztönöznek minket. ‘Jó’ dolgokra, amelyeken normális körülmények között el sem gondolkodunk, időt és figyelmet sem szánunk rájuk, mert annyira magától értődőnek vesszük őket. Unalmasak a hétköznapok? Hopp, foglaljunk le egy Airbnb-t, és menjünk el valahová egy hétvégére. Nincs kedvünk főzni? Rendeljünk valamit. Kedvünk van táncolni? Irány egy koncert vagy egy klub. Unjuk a Netflixet? Okés, akkor menjünk egy moziba. Megnőtt a hajam? Nem baj, biztos van egy időpont a fodrásznál. Milyen jó is lenne!

Senki ne értsen félre. Köszönöm, jól vagyok. Napjaim szorgos itthoni munkával telnek, és munkámból kifolyólag naponta tudok kedves, érdekes és motivált emberekkel kapcsolatot teremteni. A szabadidőmben olvasok, írok, tanulok, filmeket nézek, kötök-horgolok, és ugye itt vannak a házi teendők is, amiket egyenlően megosztunk magunk között. Igyekszek odafigyelni arra, hogy egészségesen együnk, és ne rakódjanak ránk a korona-kilók. Ha az idő engedi, rendszeresen sétálunk, és ilyenkor jókat beszélgetünk. Habár találkozni senkivel nem lehet, Whatsappon keresztül tartjuk a kapcsolatot családtagokkal, és hihetetlen, hogy akár egy kis ártatlan pletyka is mennyire fel tudja dobni az ember napját. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek álmatlan éjszakáink amiatt, hogy vajon mit hoz a jövő. Ismerős? Gyanítom, hogy igen. Mindenesetre az olvasott cikkek alapján összeállítottam egy kis tipp gyűjteményt. Mialatt arra várunk, hogy jobbra forduljon a helyzet, nézzük meg, hogyan kreálhatunk boldog pillanatokat.

1. Ápold kapcsolataidat

Persze, hogy hiányzik a családom és a barátaim. Persze, hogy hiányoznak a Volt Egyszer-es, szombat délutáni, barátnős trécs-partik. Csak úgy beszélgetni erről-arról. Jókat nevetni magunkon és másokon. Persze, hogy jó lenne csak úgy átugrani a szüleimhez, megnézni, hogy mi újság, vagy új emberekkel ismerkedni, mondjuk egy itt élő külföldiek csoportjában. Milyen jó lenne beiratkozni egy tanfolyamra, és hasonszőrű emberekkel találkozni. Ám mindez most nem lehetséges. Hála a modern technikának, lehetőség van arra, hogy küldjünk egy üzenetet, virtuálisan kávézzunk vagy akár egy óráig is cseverésszünk egymással. Hiszen pont most van sokkal nagyon szükség arra, hogy ott legyünk egymás számára.

2.Mozogj

Nem vagyok egy kimondottan sportos típus, és az angol időjárás sem mindig csalogat arra, hogy na gyere ki sétálni! Az elmúlt napokban például folyamatosan esett az eső, és erősen fújt a szél. Kényelmes székemből, a radiátorhoz tapadva néztem, ahogy kutyák és gazdáik küzdöttek az elemekkel, mert hát egy kutyának csak ki kell mennie, nem de bár? Ha jó az idő, akkor szívesen sétálok. Mint például ma délután. Hideg van, de tiszta és napos a levegő, s habár a környéket már nagyon sokszor láttam, messzebb pedig most nem mehetünk, azért a napfényben úszó domboldalak, és a tavon úszkáló hattyúk részlegesen kárpótolnak. A futásra nem tudtam magam rávenni. Egyszerűen nem szeretem. Szerintem a testmozgás akkor áldásos és egészséges, ha olyan formáját választjuk, ami nemcsak a testünket, hanem a pszichénket is frissíti. Egy kiadós séta semmibe nem kerül, kitisztítja az ember fejét, rendezi gondolatait. Emellett nekem beválik az Asana Rebel, mert olyan intenzitású jóga gyakorlatokat választhatok, amire éppen szükségem van: egy kicsit erősebb, vagy éppen nyújtogatós. Ha pedig nagyon túlteng bennem az energia, akkor táncra perdülök a nappaliban.

3. Egy kis kreatív elfoglaltság

Kinek a színezés, kinek a barkácsolás. Nekem a rajzolás és a kötés-horgolás jön be. El is határoztam, hogy mindkettőre naponta időt fogok szánni. Régen nem volt ehhez türelmem, most van. Miközben rajzolgatok vagy egyik sor a másik után pergetődik a tűről, általában egy hangoskönyvet vagy egy podcastot hallgatok. Most éppen sokadszorra a The Tattooist of Auschwitz van menün, Chuck és Josh pedig mindig megnevetett a Stuff You Should Know epizódjai alatt. Számomra ez a napi mindfulness. A kötés-horgolás igazi kihívás, mert volt már olyan, hogy csak harmadikra sikerült egy projekt. Semmi gond, le lehet bontani, aztán kezdeni elölről. Mindenki olyan szinten művelheti, amilyenen akarja. Egy sál és egy sapka órák alatt elkészül, és egy saját készítésű pulcsit is milyen jól esik büszkén viselni. Most éppen egy sálon dolgozok. Van már elég, ennek csak a színe és a mintája lesz más. A következő kihívás pedig a zokni!

4. Köszönet

Tudom, már a csapból is ez folyik. Ha emlékezteted magad arra, hogy mennyi dologért lehetsz hálás, és hogy tulajdonképpen milyen szerencsés vagy, akkor jobb kedved lesz. Lehet rá legyinteni, vagy ki lehet próbálni. Fogj egy darab papírt, és kezd el leírni mindazokat a dolgokat, amiért hálás vagy. Ha csak kettő jut eszedbe, semmi gond. Amint valami újra gondolsz, add hozzá a listához. Lehet valami apróság: milyen jó, hogy van meleg víz, és vehetsz egy meleg fürdőt. De jó, hogy ma nem esik az eső. Milyen jó, hogy egy biztonságos országban élsz, vagy ma reggel egészségesen ébredtél. Bármi, ami eszedbe jut. Elvégre is magadnak írod, nem másnak. Bármi, ami mosolyt csal az arcodra, megkönnyebbült sóhajt fakaszt belőled vagy melegséggel tölti el a szíved, megérdemli, hogy lejegyzésre kerüljön.

5. Légy egy kicsit önző

Nekem ezt minden nap gyakorolni kell. Hajlamos vagyok a radaromat másokra irányítani, és néha úgy érzem, hogy mindig készenlétben kell lennem, hogy másokról gondoskodjak és másoknak segítsek. Persze, ha ehhez nincs kedvem vagy hangulatom, mert fáradt és nyűgös vagyok, akkor ez csak extra frusztrációt okoz, ami sem nekem, sem senkinek nem jó. Szerencsére ilyenkor Mat szigorúan rám szól, hogy vegyek vissza a kötelezettségekből. Nézzek egy filmet. Vegyek egy forró zuhanyt. Hallgassak zenét. Rajzolgassak, kötögessek, süssek. Vagy egyszerűen csak lustálkodjak. (Be lazy!) Eleinte ellenkeztem, mármint nem án, hanem a lelkiismeretem, de rájöttem, hogy igaza van. Ugyan mi történik, ha néhány órát vagy akár egy egész napot arra szánok, hogy magamról gondoskodjak? Semmi különös. Legfeljebb lenyugszok, töltődök és rájövök, hogy egy kicsit lassítani nem is olyan rossz dolog.

6. Táncolj

Én szoktam. Van, amikor a bezártságtól úgy túlteng bennem az energia, hogy muszáj kiadnom. Mivel sehová nem lehet járni, és valószínűleg ha lehetne, akkor is nehéz lenne egy negyven-pluszosoknak alkalmas táncos helyet találni, így marad a fejhallgató és a nappali. Nem szégyellem bevallani, hogy Spice Girlstől a Boney M-en keresztül Britney Spears-ig gátlástalanul tudom ropni a táncot. Mehet a cha cha cha, a Beyoncé koreográfia (a fenékrázás totál nem megy), a twist, a headbangelés, a funky mozgás. És ha kedvem szottyan, még énekelhetek is. Úgy úgy. Egy hajkefe tökéletesen megteszi mikrofonnak.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s