Fogadalmak helyett iránytű az új évre

Nem szeretem a fogadalmakat. Először is azért nem, mert gyakran a pillanat hevében születnek, alaposabb megfontolás nélkül, aztán gyorsan el is felejtődnek. Másodszor: mert hajlamosak nem reálisak lenni. Például egy doboz Carte D’Or után a soha-többet-nem-eszek-fagyit, vagy a szűk farmer érzete által generált na-mától-minden-nap-két-órát-fogok-edzeni. Azt hiszem, mindannyian tudjuk, hogy az irreális elvárások mennyire demotiválóak tudnak lenni. Harmadszor: mert klausztrofóbiás, csak azért sem reakciót hajlamosak kiváltani belőlem. Mielőtt tovább megyek az írással, itt szeretném megjegyezni, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Minden tiszteletem azé, aki egyszer kijelenti és szigorúan követi fogadalmait. Számomra fontos, hogy legyen időm dolgokat megfontolni, és legyen lehetőség igény-szerinti módosításra. Gondolom, ebből ki is derült, hogy nincs újévi fogadalom listám. Amim azonban van, egy képletes iránytű, amelyet mindig magamnál tartok, és rendszeresen konzultálok vele.

A napokban, egy esős, angliai délutánon éppen Atticus posztjait lapozgattam. Szeretem a sorait. Verseknek nem nevezném őket, inkább gondolatfoszlányoknak. Lapozgatás közben, megakadt a szemem egy szokatlan felhíváson: The first 4 words you see will be your mantra for 2021. Tudom, butaság. De ha másért nem, unaloműzés céljából szeretek ilyen kis mini-teszteket, mini-feladatokat csinálni. A fent-említett mondat alatt össze-vissza betűk voltak egy lapon. Körülbelül 5 másodpercig bámultam rájuk, és – akár hihető, akár nem – egyes betűk vibrálni kezdtek, és szavakat formáltak. Azonnal tollat ragadtam, és lejegyeztem őket.

GRATITUDE

CONNECTION

POWER

STRENGTH

Köszönet, kapcsolat, hatalom, erő.

Mindig is szerettem szimbólumokat találni, és elgondolkodni a jelentésükön. Szóval, miután leírtam a négy szót, hagytam is őket. Gondoltam, ha meglesz a válasz, az a belső, intuitív, úgyis tudni fogom, mihez kezdjek velük, milyen jelentéssel ruházzam fel őket. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy ideje érzem, változtatnom kellene egy-két dolgon. Szerintem az ember magától sejti, mikor jött el az ideje változtatni, de erről már írtam korábban. Lehetnek meggyőződéseink, magunkról, másokról és a világról. Lehetnek szokásaink, elképzeléseink, álmaink. Ezek azonban nincsenek kőbe vésve, és meggyőződésem, hogy amikor egy picit is úgy érezzük ott legbelül, hogy ez vagy az már nem passzol, olyan, mint egy kinőtt cipő vagy egy szétnyúlt kardigán, akkor el kell gondolkodnunk, hogy mit tehetnénk másképp. Valószínűleg át kell hangolni a frekvenciát, finomítani kell az iránytűn.

Általában kötés-horgolás, rajzolás és séta közben születnek heruéka! gondolataim. Beletelt egy kis időbe – egy pár félig megkötött pulcsiba, két rajzba, és legalább négy kiadós sétába-, mire úgy éreztem, hogy jelentést tudok adni a fent leírt szavaknak. Tehát újévi fogadalmak helyett következzen a négy téma, amelyek szerintem – legalábbis az én tolmácsolásomban – szorosan összefüggenek egymással.

Gratitude: hála és köszönet

A gratitude journal (hálanapló) hívei szerint sokat számít, ha minden nap felsorolunk öt dolgot, amiért hálásak vagyunk. Szakemberek is nyilatkoztak már úgy, hogy a hála és a köszönet rendszeres gyakorlása képes áthangolni az agyunkat, és pozitívvá, nyugodtabbá képes varázsolni minket.

Szoktak felhősebb napjaim lenni, és ha olyankor elmegyünk egy beszélgetős sétára, először jól kipanaszkodom magam. Mert hát akármilyen pozitív is vagyok, néha van miért. Például, nagyon szeretünk utazni, de február óta sehol nem voltunk a karantén és az állandóan módosított szigorítások miatt. Hiányoznak a kávézók, a könyvesboltok, a spontán mozizások. Hiányzik, hogy nem látogathatom meg a családomat, és ők sem utazhatnak ide. Néha unom a nappalit, a heti egy-két kimozdulást bevásárlás céljából, és néha a hócipőm is tele van az esős, szeles, szürke időjárással. Ezt a panaszözönt öt – tíz perc alatt kiadom magamból. Aztán, amikor egy kicsit lecsendesedek, van hely a jó dolgoknak. Milyen jó, hogy van munkám, amit szeretek és amit itthonról végezhetek. Milyen jó, hogy van egy szép, nagy házunk, és egy kis kertünk. Szerencsések vagyunk, hogy a környéken kiadós sétákat lehet tenni, és a tenger sincs messze. Micsoda luxus, hogy van Netflix, Amazon, Spotify, Audible, Domestika, ami elég szórakozási és tanulási lehetőséget nyújt. Jógázhatok minden nap, hódolhatok hasznos és ‘haszontalan’ hobbijaimnak. Amennyire tudom, egészségesek vagyunk, és lehet, hogy butaság, de kerülöm a híradót, mert aggodalommal és félelemmel tölt el, amit benne látok. Elvégre is többet nem tehetünk annál, mint hogy óvatosak vagyunk.

Magamra vonatkoztatva még van mit gyakorolnom. Okés, nem vagyok tökéletes, de mennyi olyan tulajdonságom és furcsaságom van, ami nem-tökéletesen egyedivé tesz, és milyen jó, hogy akik szeretnek, ezt el is fogadják. Milyen jó, hogy az lehetek, aki vagyok. Ezért tényleg köszönettel tartozom, és hálás lehetek érte. Ezzel is érkeztünk a második szóhoz:

Connection: kapcsolat

Itt elsősorban nem a másokkal való kapcsolattartásra gondolok, hanem a magammal való kapcsolatra. Mivel általában másokra hangolódok rá, hajlamos vagyok elfeledkezni saját kis énemről. Az igazi önmagamra fordított figyelem és kapcsolat hiánya stressz formájában szokott jelentkezni. Nyűgös, fáradt és türelmetlen leszek, mert nem adok magamnak elég időt töltődni. Demotivált leszek, mert nem szánok elég időt azokra a dolgokra, amelyek nekem fontosak. Kavalkád van a fejemben, mert a mások fejével gondolkodok ahelyett, hogy magamba szállnék, és megkérdezném magamtól: Mi az, amit te szeretnél? Mi az, amire neked szükséged van? Tisztában vagyok azzal, hogy sokkal jobb kapcsolatban kell lennem magammal. Kevesebb önkritika, az elvárásokból is lehet alább adni, nem kell mindig mindenben tökéletesnek lennem, és nyugodtan lehetek önmagam legjobb barátja. Elsősorban erre a kapcsolatra kell minőségi időt és energiát fordítani, mert ezzel nemcsak én, hanem mások is jól járnak.

Power and strength: hatalom és erő

Nem véletlenül vettem ezt a kettőt egy kalap alá. A jelentés, ami számomra itt fontos, az az ‘erő’. Talán a pánikbetegséges, túl-aggódós periódusom utóhatása, hogy gyakran szoktam kételkedni magamban. Fel merek szállni a repülőre? El merek menni egyedül ide vagy oda? Vajon jól tartottam meg ezt az órát? Vajon kedvelni fognak az új ismerőseim? Ha ezt másnak megemlítem, úgy néznek rám, mint egy ufóra. Te? Hát nem bolondozz már! Olyan ügyes vagy, annyi mindenhez értesz, meg különben is, nézz már magadba! Mennyi mindent elértél! Lehet, de mégis. Ilyen és ezekhez hasonló kérdések szoktak elbizonyítani annak ellenére, hogy jövök-megyek-utazgatok, és nem igazán szoktam negatív visszajelzéseket kapni munkámmal vagy személyemmel kapcsolatban. Honnan ered ez a sok bizonytalanság? A magamba és a képességeimbe vetett időszakos hiány? Nem tudom, és talán nem is lényeges. A lényeg az, hogy megtanuljak egészséges önbizalommal viszonyulni magamhoz és dolgokhoz. Az egészséges önbizalom pedig az én szememben erő, és az a képesség is, hogy ha valami nem tetszik magamban – például a bizonytalanság, a túlzott aggodalom, a túlgondolkodásra való hajlam, stb. – akkor legyen akaratom és erőm ahhoz, hogy ezen változtassak.

Miközben megírtam ezt a cikket, be is sötétedett. A karácsonyi fények itt-ott még világítanak, ami az ünnepek elmúltával is kellemesen nosztalgikus látvány. Kétségtelen, hogy elkezdődött egy új év. Biztos sokan bizonytalanok, sokan bizakodóak. Mivel nem mindenre – sok mindenre – nem lehet befolyásunk, szerintem az a legfontosabb, hogy magunkon dolgozzunk. Kinek a kőkemény fogadalmak, kinek a barátságosabb noszogatás és iránymutatás hozza meg a várt eredményt. Mindehhez kívánok sok sikert és jó egészséget az elkövetkezendő évre!

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s