Néhány tipp Micimackótól

Van, amikor meggondolom magam. Mint például most. Eredetileg a Csillagok Háborúját átszövő mindfulnesszes pillanatokról, és az azokban rejlő üzenetről akartam írni, de a váratlan inspiráció közbeszólt. Lehet, hogy ezt meg kell magyaráznom. Szóval. Tegnap éppen a helyi postáról sétáltam hazafelé, amikor a magam szórakoztatására elkezdtem felsorolni, amit látok. Természetesen nem hangosan, ugyanis nem szeretem a feltűnést. Csak úgy csendesen, magamban. ‘Kukás autó, kék ház, fehér ház, Tesco Metro, sárga kocsi, kínai nő’. Tudom. Ez olyan bután hangzik, de engem jókedvre derített. Nem azért, mert bármi vicces is lenne egy kukás autóban vagy egy kék házban, hanem azért, mert eszembe jutott, hogy mennyire megnevettetett egy hasonló jelenet a Barátom, Róbert Gida című filmben. Aki otthon van a témában, az tudja, miről beszélek. Aki nincs, hát, erről a jelenetről van szó: https://www.youtube.com/watch?v=YnrjFNe_QNQ

Így történt, hogy mire hazaértem, tudtam: nem a Star Warsról akarok írni, hanem Micimackóról. Sokkal viccesebb, bájosabb, és meglepően bölcs. Plusz, kevesebb dráma, küzdelem, és legalább ugyanannyi mindfulnesszség van benne. Ha valaki azzal érvelne, hogy a Micimackó gyerekeknek szól, akkor csak azt tudom mondani, hogy ez részben igaz. De aki egy kicsit is jobban odafigyel, belátja, hogy az ártalmatlannak tűnő párbeszédek mögött fontos gondolatok rejtőznek. Tippek, amelyek segíthetnek nekünk boldogabban, nyugodtabban Mackósan élni. Íme, néhány.

How do you spell love? – asked Piglet. You don’t spell it, you feel it. – replied Pooh.

Érzéseinket nem mindig könnyű leírni, megmagyarázni. Elsődlegesen nem is arra valók. Érezni kell őket. Szakemberek szerint testünk számára az érzések olyanok, mint a gondolatok az elménk számára. Jönnek-mennek, változnak, ott vannak, ha akarjuk, ha nem. Érdemes megtanulni tudatosan odafigyelni rájuk, hogy rájöjjünk, mit akarnak üzenni. Minél jobban megéljük és megértjük az érzéseinket, annál jobban megismerjük és megértjük  magunkat.

Piglet noticed that even though he had a very small heart, it could hold a rather large amount of gratitude.

Ami szerintem szintén fontos, az az, hogy rendszeresen emlékeztessük magunkat azokra a dolgokra, amelyekért hálásak lehetünk. Nem lenne szabad beleesni abba a hibába, hogy mindent, elsősorban a jót, magától értetődőnek vegyük. S állítólag minél több köszönetet érzünk, minél hálásabbak vagyunk, annál több pozitív energiát generálunk és vonzunk be az életünkbe.

Rivers know this: there is no hurry. We shall get there some day.

Türelmesnek lenni nem mindig könnyű. Nekem sem az erősségem. Főleg, ha pontosan tudom, hogy mi az, amit szeretnék. Olyankor a lehető legrövidebb időn belül el akarom érni. Természetesen ez nem működik, mert minden időbe kerül. Felkészülni egy nyelvvizsgára, leszokni valamiről, életmódot változtatni, stb. Habár manapság mindenfelől azt sugározzák felénk, hogy egy-kettőre el lehet érni bármit, ez nem igaz. A kapkodás és a sietség semmi jóra nem vezet. Mellesleg a türelmetlenkedéssel is csak fölöslegesen bosszantjuk fel magunkat. Ha türelmesek vagyunk, akkor jobban tudunk fókuszálni, és jobban észrevesszük azokat a lehetőségeket, amelyek éppen akkor pont hozzánk passzolnak, és tovább segíthetnek minket.

You are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think.

Higgy és bízz magadban. Nos, ez nekem nem mindig megy. Még azokban a dolgokban sem, amelyekről többször is bebizonyítottam, hogy igenis, meg tudom őket csinálni. Néha hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez az egyik nagy (élet)lecke, amit meg kell tanulnom. Hinni magamban és a képességeimben. Aztán: just do it. Nálam okosabb emberek is azt mondják, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor elkezdesz hinni magadban, szinte nincs olyan, amit ne érthetnél el. És.  Emlékezz  a következőre: nem az számít, amit mások gondolnak rólad, hanem az, hogy te mit gondolsz magadról.

The things that make me different are the things that make me ME. – Piglet

Alacsonyabb vagyok az átlagnál. Lehet, hogy vékonyabb is. A Nutellát nem kenyérre kenem, hanem az üvegből kanalazom. Nem szeretem a narancssárga ételeket, és szeretek mindent kettővel osztható számra osztani. Szinte mániákusan jegyzetelek idézeteket, és kedvenc virágom a pipacs. Állítólag sokat ráncolom a homlokomat, és talán túl rendszerezett is vagyok. Röviden: abszolút nem tökéletes, a magam kis sajátosságaival. Magunkat szeretni, és feltétel nélkül elfogadni elméletben sokkal könnyebb, mint gyakorlatban. Mindannyiunkban lakozik egy kis kritikus, akinek soha nem vagyunk elég jók, aki folyamatosan kommentárt fűz mindenhez, amit teszünk. Igen, mindannyiunknak vannak hibái, nem vagyunk tökéletesek, és ez egyáltalán nem baj. Az ön-szeretet azonban nagyon fontos. Fogadd el magad. Hibáiddal, tökéletlenségeiddel együtt. Fel-té-tel nélkül.

You can’t stay in your corner of the forest waiting for others to come to you.  You have to go to them sometimes.

A cselekvés a legjobb és legpraktikusabb módja annak, hogy tégy valamit önbizalmad növelése érdekében. Minél többet gyakorlod, annál jobban fog menni.

Don’t underestimate the value of doing nothing, of just going along, listening to all the things you can’t hear, and not bothering.

Nehezen tudok semmit-tenni. Ha őszinte vagyok, akkor a lazítás is kihívást jelent. Lassan-lassan azonban tanulgatom, hogy ‘kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek’. Megvan az ideje a cselekvésnek, és meg van az ideje a pihenésnek. És ha a pihenés azt jelenti, hogy pizsamában lejtőzök a kanapén a Netflixre tapadva, vagy azt, hogy hangoskönyvet hallgatva kötögetek, azzal nincs semmi baj. A cél szentesíti az eszközt, ugyebár. Ne furdaljon a lelkiismeret, ha szánsz időt – amennyi jól esik – a kikapcsolódásra, a semmit-tevésre.  Relax and just be.

You don’t need to pursue superficial things to find happiness. Even the most simple things in life have meaning and can give you joy.

Hajlamosak vagyunk túlbonyolítani az életünket, s a rohanásban, a nagy célok hajhászása közben elfeledkezni az egyszerű, mindennapi dolgokról.  Azokról, amelyek igazán számítanak. Próbálj meg lassítani, és tudatosan odafigyelni és köszönetet érezni az élet apró örömei iránt.

Did you ever stop thinking and forget to start again?

Agyunk egyfolytában jár. Ez tény. Naponta mintegy 40000-60000 gondolatunk van. Butaság lenne azt gondolni, hogy ezek mindegyike lényeges, hasznos, a javunkra válik  vagy hogy mindegyikre külön figyelmet kellene szentelni. Azt is észrevehetjük, hogy több gondolatunk önmagát ismétli, egyre-másra. Mint ahogyan testünknek, a fejünknek sem árt néha pihenni, kikapcsolni. Lazíts, végy egy mély levegőt és mindfulnesszesen hagyd, hogy gondolataid jöjjenek-menjenek, mint felhők az égen.

Always wear a smile, because your smile is a reason for many others to smile.

Közhelyesen hangozhat, és talán kicsit természetellenesnek is, de azért egy próbát megér. Még ha nem is érzed magad valami jól, mosolyogj. Fake it till you make it. Nem csak rád, hanem másokra is jó hatással lesz. Amikor mosolygunk, testünk ellazul és automatikusan jobban érezzük magunkat. S legyünk őszinték: egy mosoly tényleg semmibe nem kerül.

Neked van kedvenc hősöd, akitől tanulsz? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Einhorn Ramses

    Fiatal koromban mindig feltettem magamnak a kérdést nehéz pillanatokban: “mit tenne Han Solo”? Tudatában voltam, hogy a hebehurgyán kreatív csempész sok hülyeséget csinált, mégis így éreztem helyesnek. Aztán később azt olvastam, hogy az élet nagy döntéseinél érdemes azt az opciót választani, amiből a legjobban mesélhető sztori lesz.
    Később Riviai Geralt lett szimpatikus. Száraz humor, kegyetlen cinizmus mögé rejtett kérlelhetetlenül pontos morális iránytű. Tudja, hogy minden reménytelen, mégis küzd. És mindenki utálja, aki csak megpillantja az utcán.

    Kedvelés

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s