• Save

7 tipp az élet nem túlbonyolításához

AE631BDB-CDC8-46DB-975F-C81D85E5AEC8
  • Save
1. Simplify = egyszerűsíts
Mert ‘less is more’, vagyis ‘a kevesebb több’. Ez körülbelül mindenre vonatkozik. Nincs kedved főzni? Rendelj valamit vagy dobj össze valami egyszerűt. Mondjuk egy májkrémes szendvicset. Nincs kedved edzőterembe járni? (Nekem például abszolút nincs.) Menj el sétálni, fuss egy-két kört a parkban vagy – nekem nagyon bejön – jógázz otthon az Asana Rebel applikációval.  Nem jól áll a hajad? Hopsz, egy ‘trendi’ sapka megoldja. Ha a sztároknak az elég jó, Neked miért ne lenne?
2. A dolgok legtöbbször egyszerűen azok, amik
A barátod / barátnőd késve reagál az üzeneteidre. A munkatársad nem hoz neked kávét. A szomszéd nem köszön a boltban. Pár napja fáj a fejed és levert vagy. Hűha! Ezek szerint már a barátodnak / barátnődnek sem vagy fontos, a munkatársad sem kedvel, a szomszédot vajon mivel bántottad meg, ez a fejfájás meg egész biztos valami nagyon komoly. Bizony, nem nehéz dolgokba ezt-azt belemagyarázni, utána googlizni, és a hangyából egy-kettőre elefánt lesz. Holott a barátod / barátnőd csak elfoglalt, a munkatársadnak is máshol jár az esze, a szomszéd meg egyszerűen csak szórakozottságában nem vett észre, a fejfájásnak meg a hidegfront az oka. Röviden: nem kell minden mögött valami hű-de-nagy dolgot keresni, vagy mindenért magunkat okolni.
8F40623B-02C6-41FC-AEAA-3DEE277483FD
  • Save
3. Mondd, amit gondolsz
Ha valamit Hollandiában megtanultam, az az, hogy ott nem kerülgetik a forró kását. Egyszerűen rátérnek a lényegre. Mert ahogy a mondás tartja: néma gyereknek az anyja se érti a szavát. Fizetésemelést szeretnél? Beszélj a főnököddel. Zavar, hogy a szomszéd hajnal kettőig klasszikusokat hallgat nem kis hangerőn? Kérd meg, hogy ne tegye. De legalábbis ne hajnal kettőig. Végre valami mást szeretnél a szülinapodra a ‘megszokott’ vidám mintás zoknik helyett? Adj le egy listát áhított dolgaidról. Mindenkinek egyszerűbb. Tehát a kulcsszó a kom-mu-ni-ká-ció. Elvégre is senki nem gondolatolvasó.
4. Menj az árral, vagyis ‘go with the flow’
Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a világ nem körülöttünk forog. Ezért is tud frusztráló lenni, ha valami nem úgy megy, ahogy elterveztük. Nem kapjuk meg a hőn áhított állást. A kinézett lakást is valaki más vitte el az orrunk elől. Három órát késik a gép. A nyaralás alatt szakad az eső. Pont a mi méretünkben nincs a kiárusításon abból a frankó kis kabátból. Sajna-bajna. Ilyenkor mérgelődhetünk és puffoghatunk, vagy elfogadhatjuk, hogy okés, ez van. Kereshetünk másik megoldást (a híres-nevezetes B-terv) vagy belenyugodhatunk, hogy biztos ennek is meg van az oka. Különben meg a bölcsek szerint, ha elsajátítjuk a ‘go with the flow’ szemléletet, akkor váratlanul kellemes meglepetésekben lehet részünk.
5. Ne mérd magad másokhoz
Aha, a szomszéd háza nagyobb. A munkatársad már a második maratont futja. A barátnőd is letagadhatna vagy tíz évet. Más már bevásárolt, kitakarított és éppen a háromfogásos ebédet főzi, rajtad meg még pizsama, és azt sem tudod, hogy kezd el a napot. News flash: mindig van valaki, aki szebb, ügyesebb, gazdagabb, ambiciózusabb, sikeresebb, stb. nálad.  De mire mész azzal, ha folyton máshoz hasonlítgatod magad? Nem sokra. Éppen ezért ideje is ezt abbahagyni. Te te vagy, ők pedig ők. Te légy magad mércéje. Mértékkel. Az pont elég jó.
6. Csak szelektíven 
Itt nem a szelektív hulladékra gondolok. Inkább arra, hogy nagyon jó, amikor igyekszünk mindenkinek a kedvébe járni. De: nem kell mindenre igent mondani, és nem szabad magunkról menet közben elfeledkezni. Döntsd el, hogy neked ki és mi a fontos, a többi pedig mehet a fuck-it listára.
7. Bye-bye energiavámpírok
Nem tudom, mikor hallottam ezt a kifejezést, de szerintem nagyon találó. Akkor kezdtem el arra odafigyelni, hogy kik és melyik dolgok azok, amelyek mintha az életörömömet, a jókedélyemet és az energiámat csapolnák meg. Komolyan mondom, bizonyos emberek társasága tíz perc után le tud szívni. Ha pedig adminisztrációs feladatokat kell ellátnom, mintha valami zombi venné át fölöttem az irányítást. Ugyanakkor, mások energiával, inspirációval töltenek fel, s az óráim előkészítésével, a tanulással, az írással, az olvasással mintha szárnyakat kapnék. Time flies when you are having fun, ugyebár. Tehát, ha azon kapod magad, hogy már vasárnap délután gyomorgörcsöd van amiatt, hogy hogy fogod átvészelni másnap a munkát, ha nem érzed magad jól a kapcsolatodban, ha rendszeresen olyan dolgokkal kell foglalkoznod, amelyek leszívnak, itt az ideje változtatni. Nem mindig könnyű, de saját jóléted érdekében néha elkerülhetetlen.
Nos, ez lett volna a hét tipp. Ha ki tudod vagy szeretnéd egészíteni valamivel, nyugodtan írd meg kommentben.

 

Hirdetések

Hozzászólás