• Save

10 dolog, amit az INFJről tudni kell

Nem ez az első cikk, amit az INFJ-személyiségtípusról írok. Szeretnék gyakrabban és többet írni (egy egész listám van témákról), de egy: nem mindig van rá időm, kettő:  intuitív bloggerként erősen inspiráció- és hangulatfüggő ‘író’ vagyok. Azt már megtanultam, hogy nem szabad magamra haragudni azért, ha nem publikálok rendszeresen. Különben sem szeretem az erőltetett dolgokat. Valami vagy megy magától ‘flow’ módra, vagy nem. De elég az elkalandozásból, térjünk vissza a címhez.

Akárhányszor egy INFJ posztert látok, idézetet olvasok, vagy hangosan felnevetek vagy megkönnyebbülök, hogy még sem vagyok ufó. (Ez utóbbi elég gyakran eszembe jutott kiskoromban. Sokat tűnődtem azon, hogy ‘hogy kerültem én pont ide?’) Ami a személyiségteszteket illeti – ez esetben a Myers-Briggs tesztről van szó -, tisztában vagyok azzal, hogy embereket nem szabad beskatulyázni. Azzal is, hogy bombabiztos személyiségteszt nem létezik. Számomra azonban nagy felismerést jelentett, amikor kiderült, hogy INFJ vagyok. Azóta is sokat olvasok a témával kapcsolatban, elsősorban önfejlesztés céljából, másodsorban pedig mert egyszerűen érdekel.

Kétségtelen, hogy az INFJ-ket sokan félreismerik. Ez nem meglepő, hiszen a 16 személyiségtípus közül ez a legellentmondásosabb. Én például nem egyszer hallottam utólag, hogy elsőre távolságtartónak (pedig csak nem szívesen vagyok a figyelem központjában), hallgatagnak (értsd: nem szívesen beszélek olyan dolgokról, amelyekről nem tudok eleget) és arrogánsnak (what?) tartanak, holott szerintem egyik sem vagyok. Egyszerűen csak alapból megfigyelő-elemző-módba szoktam helyezkedni, s amint biztonságban érzem magam, feloldódok. Aki ismer, tudja, hogy ez így van. Ezért is gondoltam, hogy INFJ-társaimnak és környezetüknek is hasznára válhat egy cikk, amely e személyiségtípusnak az összetettségéről szól.

Az INFJ-személyiségtípus a Myers-Briggs személyiségtípusok közül a legritkább. Tagjai a népesség kevesebb, mint 1%-át teszik ki. Először is nézzük, hogy mit jelent ez a négy betű?

INFJ

I – introvert (introvertált)

N – intuitive (intuitív)

F – feeling (érző)

J – judgemental (megítélő)

Első olvasatra ebből az derül ki, hogy az INFJ elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét (introvertált), az információt megérzések, ráérzések (intuitív) formájában fogadja be. Másodlagosan fordul a külvilág felé, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban (érző), és azok hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe (megítélő). Azt hiszem, ez így logikus, ugye? Ám a dolog nem (mindig) ilyen egyszerű.

Az INFJ-k egyaránt introvertáltak és emberközpontúak, érzelmesek és racionálisak, megfontoltak és spontánok. Ezért sokszor maguk is úgy érzik, mintha két lábon járó ellentmondások lennének. Jól és gyorsan fel tudnak térképezni másokat, belátnak a maszk mögé, amit az emberek viselnek. Ironikus módon az INFJ-nek ugyanakkor problémát jelenthet, hogy önmagukat megértsék. Reakcióik, viselkedésük néha még saját pengeéles megérzésüket is összezavarja. Az INFJ típus tehát elég összetett. Lássunk is hozzá, és vizsgáljuk meg közelebbről.

  1. Más hullámhosszra hangolva

Az INFJ már gyermekkorától úgy érezheti, hogy kívülálló, más, mint a többség. Ez azért van, mert a legtöbb ember nem azon a hullámhosszon működik, mint az INFJ, legalábbis a Personality Hacker két munkatársa, Antonia Dogde és Joel Mark Witt szerint. Az INFJ domináns funckiója az introvertált intuíció, ami azt jelenti, hogy alapvetően megérzéseit használja arra, hogy információt szerezzen világról és a körülötte zajló dolgokról. Ösztönösen vesz észre mintákat, elsősorban az emberi viselkedésre vonatkozóan. Ez nem valami rejtélyes pszichikai képesség, hanem ösztönösen működik. Az INFJ-nek gyakran vannak megérzései, tud dolgokat anélkül, hogy pontosan tudná, miért és honnan tudja azokat. Mivel ezt másoknak elmagyarázni nagyon nehéz, ezért egy idő után az INFJ nem is próbálkozik, megtartja magának, s emiatt magányosnak, meg nem értettnek érezheti magát.

2. Ráéreznek másokra

Az INFJ jól ráérez, perceken belül feltérképez másokat. Érzékeli érzelmi állapotukat, nyilvánvaló és rejtett motivációjukat. Sajnos, ez az esetek többségében nem oda-vissza működik, és az INFJ gyakran azt kívánja, hogy bárcsak őt is ilyen könnyen megértenék. Környezetüket nem egyszer meglepik azzal, hogy apró részletekre emlékeznek, amit a másik fél már régen elfelejtett. Az INFJ nagy vonalakban, összefüggésekben gondolkodik, az átfogó képre, az egészre figyel. Intuícióját használja arra, hogy behatoljon a felszín alá. Belelát mások gondolataiba és hamar képes megérteni, hogy mi mozgat másokat, mi zajlik bennük. Az is nyilvánvaló számára, ha valaki álltatja önmagát.

D747CC48-CB4A-4247-B4A4-A0A142FD151C
  • Save

3. Túlzott empátia 

Az INFJ nem csak érzékeli mások érzelmeit, hanem teljesen képes átvenni azokat. Ez éppen annyira előny, mint hátrány. Jó párszor megtapasztaltam ezt én is. Vannak emberek, akik energiával, inspirációval és életkedvvel töltenek fel, míg mások társaságában néhány perc után nyugtalan és stresszes leszek, vagy olyan fáradtság vesz erőt rajtam, mintha egy hegyet másztam volna meg. Szerencsére léteznek technikák, amelyek segítségével ezt a túlzott empátiát meg lehet tanulni kezelni.

Mint azt már említettem, ez a túlságos empátia kimerítő lehet. Ugyanakkor magunk és mások előnyére is lehet fordítani, hiszen bátorítást, pozitív energiát adhatunk másoknak. Ezenkívül már csak arra kell odafigyelnünk, hogy éberen őrizzük érzelmi korlátainkat, és olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik feltöltenek, inspirálnak és motiválnak minket.

4. Képesek dolgokat ‘megjósolni’

Az INFJ maga is meglepődhet azon, hogy előre lát(ott) dolgokat, eseményeket vagy amit megjósolt, az bekövetkezett. Ez nem azt jelenti, hogy látnoki képességekkel rendelkeznek. Inkább azzal magyarázható, hogy introvertált intuíciójuk segít nekik abban, hogy dolgokat és eseményeket összefüggésükben lássanak, (viselkedési) mintákat vegyenek észre, és ezekre alapozva előre lássanak következményeket, jövőbeli történéseket. Tulajdonképpen azt látják, ami megtörténhet, ahogy dolgok alakulhatnak, s nem feltétlenül azt, ami abszolút bizonyossággal meg is fog történni.

5. Egyaránt érzelmesek és racionálisak

Az INFJ tud nagyon analitikus, száraz, tényre-törő és racionális lenni. Ennek köszönhetően ki tud teljesedni olyan területeken, mint a technológia, a tudományok és a kutatás. Ugyanakkor szinte mindennel és mindenkivel együttérez, mindenkinek szívén viseli a sorsát, apró és nagy dolgok egyaránt intenzív érzelmi reakciókat válthatnak ki belőle. E kettősség miatt szokták mondani, hogy az INFJ gondolkodónak (INTJ) túl érzelmes, érzőnek pedig túl racionális. Az INFJ számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy megtalálja a kettő közötti egészséges egyensúlyt.

28541988-24FD-4D10-8A6C-E3194732741E
  • Save

6. Mély és tartós kapcsolatokra törekszenek

Idegenek, futó, felületes ismerősök társaságában az INFJ visszafogottnak és szégyellősnek tűnhet, habár rólam mondtak már olyat is, hogy arrogáns, beképzelt és távolságtartó, sőt megközelíthetetlen vagyok. Holott ez nem igaz. Egyszerűen (mint az INFJ-k általában) nem vagyok híve a formalitásoknak, a small talk-nak, a tartalmatlan beszélgetéseknek. Az INFJ mély, tartós, kölcsönös megértésen és bizalmon alapuló kapcsolatok kialakítására törekszik, és inkább van egy-két bizalmasa, mint kiterjedt baráti köre.

7. Igazi introvertáltak

Az INFJ-t néha a legextrovertáltabb introvertáltnak, sőt ambivertáltnak is nevezik. Ez azért van, mert szenvedélyesek, lelkesek és beszédesek tudnak lenni amikor olyan emberek társaságában vannak, akikkel kényelmesen érzik magukat. Ugyanez a helyzet, amikor olyan célért küzdenek, amiben igazán hisznek. Ilyenkor nem ismernek lehetetlent. Igazi akcióhősök, extrovertált és fanatikus kampányolók benyomását kelthetik. Az igazság azonban az, hogy az INFJ igazi introvertált, aki előnyben részesíti néhány ember társaságát a felületes ismerősök széles köre helyett. Egy-egy mozgalmas, társaságilag aktív periódus után feltétlenül szükségük van én-időre, hogy feltöltekezzenek energiával.

8. Különösen érzékenyek a konfliktusokra

Az INFJ-nek elsődleges, hogy harmónia uralkodjon emberi kapcsolataiban. Mindig arra törekszenek, hogy jól kijöjjenek másokkal és értékelik, amikor mások is így viszonyulnak hozzájuk. Amikor azonban egy (közeli) kapcsolatban konfliktus üti fel a fejét, az érzékeny és az érzelmekben gazdag INFJ stresszessé válhat és kibillenhet egyensúlyából. Ilyenkor különböző testi-lelki panaszok jelentkezhetnek: álmatlanság, fejfájás, izomfájdalmak, gyomorpanaszok, kimerültség, depresszió, és akár pánikrohamok is. Ez nem azt jelenti, hogy az INFJ-nek minden áron ketülnie kell kerülni a stresszt vagy a konfliktus helyzeteket, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ez lehetetlen. Ehelyett meg kell tanulnia egészséges határokat szabni, kiállni az igazáért, és nem elfeledkezni a saját szükségleteiről.

36C7A767-9328-491D-BDD6-2699CD2A46A5
  • Save

9. Egyoldalú kapcsolatokban landolhatnak

Az INFJ nagyon jó hallgató és (meg)figyelő. Igazán foglalkoznak másokkal, és introvertáltak lévén nem érzik szükségét annak, hogy ők legyenek a figyelem központjában. Szeretnek másoknak segíteni abban, hogy megértsék magukat, többet tanuljanak magukról, és ezáltal fejlődjenek, növekedjenek. Nem véletlenül hívják őket a Tanácsadó (counsellor) személyiségtípusnak. Habár az INFJ ezen képességei bizalmat eredményeznek kapcsolataiban, ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a kapcsolat egyoldalúvá válhat.

Például akkor, amikor valaki minden búját-baját megosztja az INFJ-vel, folyamatosan tanácsot kér tőle, de ezt nem viszonozza (figyelemmel, megértéssel, elfogadással). Vagy amikor valaki határtalanul kihasználja az INFJ empátiáját és segítőkészségét. Egy ilyen helyzetben az INFJ vagy egyszerűen eltűri a dolgot és elfogadja a helyzetet, mivel nem akarja a másik felet és annak érzéseit megsérteni. Sajnos, az INFJ számára az ilyen kapcsolatok egy idő után kimerítővé, minden szempontból megterhelővé válnak. Ezért is fontos megtanulnia, hogy harmónikus, minden szempontból egyensúlyban lévő kapcsolatokat válasszon, amelyekben jól érzi magát.

10. Lelkitársukat keresik

Az INFJ – mint ahogy azt már említettem – mély, tartalmas kapcsolatokra törekszik. S mivel introvertáltak, ezért társasági energiájuk korlátolt. Talán idealisztikusan hangzik, de az INFJ lelkitársat keres, legyen szó barátságról vagy párkapcsolatról. Intuíciójuknak köszönhetően hamar felismerik, hogy ki az, akibe ‘érdemes’ időt és energiát fektetni, ki az, akivel ‘klikkelnek’. Amikor ilyen személlyel találkoznak, az az INFJ számára szinte hihetetlennek, igazi csodának tűnhet.

Valószínűleg magadra ismertél ezekben a pontokban, ha INFJ vagy. Az is lehet, hogy nem tudod, melyik személyiségtípusba tartozol. Ha érdekel, erre a linkre kattintva kitöltheted a tesztet.

Hirdetések

One Comment

  1. Einhorn Ramses

    Számomra az a legmellbevágóbb kérdés mindig, hogy: mit csinálnál, ha most egyedül lennél? Lehetségesnek tartom, hogy sokkal több az INFJ, mint hinnénk, de a magunkfajtának még felszínre törni sem könnyű. Rettentően erős az olyan INFJ, aki nyíltan önmaga akkor is, ha nem egyedül (vagy a 4-5 legfontosabb bizalmasával) van. Többnyire érezzük, miben kell alakítani a napirendünket, szavainkat, prioritásainkat, hogy az a környezetünket segítse vagy ne zavarja, és csak egyedül figyelünk igazán a saját ötleteinkre és vágyainkra. Amikor például hazaérkeztem életem egyik legfontosabb utazásáról, élményekkel tele, és összefutottam a nagy családommal, alig 1-2 mondat után elhallgattam, és végül nagyot beszélgettünk arról, milyen volt az anyámnak vonattal Pestről Pécsre utazni. Az INFJ visszahúzódik, de nem félénkségből, hanem mert érzi, más személyiségek szeretnék elárasztani a helyet. Ezért fantasztikus élmény az INFJ-nek megszállni egy isten háta mögötti házikóban 2-3 barátjával. Ilyenkor végre olyan lehet, mint más ember a hétköznapi életben. Épp ezért úgy érzem, az INFJ számára a magány vagy legalábbis a viszonylag visszahúzódó életstílus, más típusokkal ellentétben, az életet, a kiteljesedést jelentheti.

Hozzászólás