• Save

INFJ stresszfaktorok és stressz-kezelési tippek

Korábban már írtam az INFJ-személyiségtípusról. Ez a cikk az INFJ – stresszről szól. Valószínűleg azért, mert éppen bestresszeltem egy jó fél órára, olyan ‘most egy kicsit elegem van mindenből és mindenkiből módra’. Ismerős ez valakinek? (És itt nem csak az INFJ-kre gondolok.) Ilyenkor az a legjobb, ha békén hagynak, elvonul(hat)ok valahová, ahol senkivel nem kell beszélgetnem, nem kell magyarázkodnom, és valami olyat csinálok, ami a lehető legkevesebb gondolkodást igényli. (Most éppen a Jocky TV-n nézek Dallast.) Ilyenkor (ön)reflektálok. Egy idő után gondolataim, érzelmeim rendeződnek, és hamar rájövök, hogy mi volt ‘kikészülésem’ oka.

Általában az alábbiak közül valamelyik:

• túl sokat adtam magamból, vagyis elfelejtettem kijelölni és betartani az egészséges határokat

• túl sok külső inger ért

• nem volt alkalmam (egy kicsit) egyedül lenni, én-dolgokkal foglalkozni

• túl sokat követeltem és vártam el magamtól és másoktól

• elfelejtettem, hogy én is csak emberből vagyok

Azt hiszem, hogy ezen a listán egyik INFJ- társam sem lepődik meg. Hajlamosak vagyunk ugyanis átvenni mások és környezetünk energiáját. Ez sokszor jól jön, hiszen ezért vagyunk empatikusak és érzünk rá automatikusan a másikra. Nem véletlenül neveznek minket ‘Tanácsadó’ személyiségnek. Azt is meg merem kockáztatni, hogy néha jobban ismerünk másokat, mint ők önmagukat. Ezért vagyunk ösztönösen jó terapeuták, oktatók, tanácsadók és barátok. Ugyanakkor ennek meg van a hátul ütője, hiszen akaratunk ellenére is átvesszük mások rossz hangulatát, negativitását, kétségeit, problémáit. Ez pedig egy idő után igencsak kimerítő tud lenni. Az eredmény? Fáradtság, stressz, emberkerülés.

D3A5E0C2-629F-4BD8-9FD0-7EEA22025B3B
  • Save

Ezt nem én találtam ki, bár sokszor megtapasztaltam. Egy izraeli egyetem által végzett kutatás szerint az INFJ-k esetében a stresszt gyakran a túlságos empátia okozza. Az INFJ az érzelmi túlterhelés következménye vagy kerülése képpen elzárkózik, blokkolja érzelmeit, szarkasztikussá, túlságosan kritikussá vagy nemtörődömmé válhat. Igen, igen: akármilyen türelmes, megértő, támogató és együttérző vagyok önmagam legjobb változatában, nekem is vannak (pusztán önvédelemből) egyszerűen nem érdekel pillanataim. De térjünk vissza a címhez.

Melyek azok a dolgok, amelyek stresszelik az INFJ-t és mi ilyenkor a teendő? 

  1. Túl sok (apró) részlet

Az apró részletek és a túl sok külső inger (zaj, párhuzamosan folyó beszélgetések, mindenfelől pittyegő üzenetek, megszakítások) potenciális stresszfaktorok az INFJ számára. Különösen akkor, amikor amúgy sem érezzük magunkat a helyzet magaslatán: váratlan vagy gyorsan egymást követő események, szigorúan időhatáros elvárások, idegen környezet, gyakori és intenzív társasági interakció.

Az INFJ elsődleges funkciója az introvertált intuíció. A fent-említett helyzetekben sokszor nincs lehetőség a megérzésünkre való ráhangolódásra és a minket ért benyomások, tapasztalatok megemésztésére. Nekem ilyenkor az az érzésem, mintha több csatornán, egyforma intenzitással folyna be az adás, és hogy minden irányba meg kell felelnem. Ez pedig vagy azt váltja ki, hogy 1. görcsösen igyekszem megfelelni, (ami még jobban bestresszel) vagy 2. higgadt nyugalmat színlelve úgy teszek, mintha semmi sem érdekelne. Ja, a harmadik opció pedig az, hogy elkezdek dolgokat rendezgetni (kontrol, kontrol, kontrol): evőeszközöket az asztalon, cipőket az előszobában, dolgaimat a piperetáskámban vagy felírok teendőim listájára plusz két-három dolgot. Mindez persze egyáltalán nem segít, éppen ellenkezőleg.

Mi az, ami ilyenkor segíthet? 

Ha úgy érzed, hogy kezdesz kibillenni érzelmi egyensúlyodból, fontos, hogy azt helyreállítsd. Ha teheted, vonulj el 10 percre egy olyan helyre, ahol senki nem zavar. A legideálisabb az, ha le tudsz feküdni egy kicsit és ki tudsz zárni minden zavaró tényezőt: kapcsold ki a telefont, a tévét és adj magadnak időt regenerálódni.

2. Túl sok extrovertáltság

Ha az INFJ túl sok emberrel érintkezik rövid időn belül, stresszessé válhat. Ez azért van, mert mindenkire egyformán akarunk odafigyelni, komolyan venni, és saját szükségleteinket háttérbe szorítjuk. Ilyenkor a stressz két formában nyilvánulhat meg: 1. elzárkózunk vagy 2. környezetünket kezdjük el okolni és mindekibe ‘harapunk’, aki az utunkba kerül.

Mit tehetünk ilyenkor magunk és mások érdekében? 

Minden INFJ egyetért abban, hogy a rendszeresen beiktatott én-idő elengedhetetlen ahhoz, hogy egyensúlyban legyünk és legjobb önmagunkat tudjuk nyújtani. Egy-egy pörgősebb, aktívabb, társaságban eltöltött periódus után fontos időt adni magunknak arra, hogy feldolgozzuk a minket ért benyomásokat és elválasszuk mások érzéseit a sajátunktól. Ennek egy idő után minden INFJ megtalálja a számára bevált, legjobban működő módját: sport, jóga, séta, túrázás, zenehallgatás, olvasás, filmezés vagy valamilyen kreatív tevékenység.

BCA9B3F7-2466-4871-84BB-FD3835A7983D
  • Save

3. Az autonómia hiánya

Az INFJ legszívesebben kötetlen, rugalmas időbeosztásban és környezetben dolgozik. Fontos számára, hogy függetlenül tevékenykedhessen, gondolkodhasson és kiélhesse kreativitását. Az INFJ természetéből fakadóan perfekcionista, hajlamos irreálisan magas elvárásokat támasztani magával szemben, kitartó, hosszú távon gondolkodó célratörő. Egy korlátolt, túlságosan szabályozott környezetben nem tud kiteljesedni, ami előbb-utóbb frusztrációhoz, folyamatos (belső) elégedetlenséghez vezet.

Mi segíthet? 

Figyeld meg, hogy milyen munkában érzed magad a legjobban és milyen munkakörnyezetben tudsz igazán jól teljesíteni. Években telhet, mire megtalálod azt, ami illik hozzád. Vannak azonban olyan ‘trükkök’, amelyeket jelenlegi munkahelyeden is megpróbálhatsz alkalmazni. Találj egy helyet, ahol csendben, nyugodtan, a magad tempójában dolgozhatsz. Ha ez nem lehetséges, akkor kapcsold ki a telefonodat, ignoráld az emaileket és minden figyelemelterelő, fölösleges hír- és információ forrást. (Én például, ha dolgozom, szinte mindig felteszem a fejhallgatót. Érdekes módon a hangoskönyvek és podcastok segítenek koncentrálni.) Határozd meg és tartsd magad ahhoz, hogy milyen intervallumokban dolgozol (no multitasking, please), mikor tartasz szünetet és mikor állsz mások rendelkezésére.

4. Konfliktushelyzetek 

Az INFJ különösen érzékeny a konfliktusokra, legyen szó partnerről, családról, barátokról, kollégákról. Ez érvényes akkor is, ha a konfliktus magát az INFJ-t nem érinti. Jómagam is nehezen viselem, ha ott lóg a feszültség a levegőben, amikor kimondatlan dolgok gerjednek, és nem is tűröm hosszú távon. Inkább vagyok híve a nyílt kommunikációnak (beszéljük meg, amit kell), mint a forró kása kerülgetésének, a sértődöttségnek és a haragtartásnak. Az INFJ-személyiségtípus egyik fő jellemzője, hogy a béke és a harmónia megőrzése érdekében hajlamosak szinte a végtelenségig megértőek és türelmesek lenni. Van azonban egy láthatatlan vonal, amit senkinek nem ajánlatos átlépni. Ha ez megtörténik, akkor következik be a door slam.

Mi az, ami segíthet? 

Két módja van annak, hogy a konfliktushelyzeteket kezeljünk: vagy elkülönülünk a helyzettől vagy felhívunk egy bizalmast és elmondjuk, ami foglalkoztat minket.  A legbölcsebb talán egyidejűleg mindkét stratégiát alkalmazni. Fontos az én-idő is, mert alkalmat ad arra, hogy elvonatkoztasd a másik személy érzéseit a sajátjaidtól, és letisztázd magadban a dolgokat.

Ha vagy az a típus, aki a problémáiról beszél (legyünk őszinték, az INFJ nem szereti kiteregetni a dolgait), már az is sokat segíthet, ha időt szánsz magadra és a megérzésedre hallgatsz. Sajnos az INFJ-nek meg van az a szokása, hogy stresszjelyzetekben éppen azokat a dolgokat hanyagolja el, amiket a legjobban kedvel. Holott ilyenkor éppen ezekkel foglalkozni és ezeket előtérbe helyezni. Hidd el, segít, ha engedélyt adsz magadnak arra, hogy elvonuln, kikapcsolódj, kreatívoskodj vagy bármilyen más módon lazíts és töltődj.

CE236C95-1F09-46E4-B2AA-A626255D6D9E
  • Save

Hát, ez lenne az én INFJ-stresszfaktoros listám. A tiéden mi szerepel? És milyen módszereid vannak a stressz-kezelésre?

 

 

Hirdetések

Hozzászólás