• Save

10 dolog, amire nem kellene időt és energiát pazarolni

Legyünk őszinték: vannak olyan dolgok, amelyekre nem érdemes időt és energiát pazarolni. Ezt mindannyian tudjuk, és egy-egy helyzet után vagy közben magunktól is rájövünk. Én például sokat tudok stresszelni fölöslegesen, még ha ez nem is mindig látszik. Utólag persze szánom-bánom ‘bűnömet’. Ilyenkor hősiesen megfogadom, hogy ezután minden másképp lesz. Yoda leszek. Vagy mindful zen szerzetes. (Itt nem a külsőre, hanem arra a bizonyos belső nyugalomra és harmóniára gondolok.) Van értelme találgatni és felbosszantani magam azon, hogy miért volt goromba a pénztáros, miért tolakodott elém a villamoson az az alak, vagy miért ma kell mindenkinek szabadságra mennie, amikor nekem pont ma van elintéznivalóm? Miért stresszeljek azon, amit úgy sem tudok befolyásolni? Biztos vagyok benne, hogy mindenki fel tud sorolni egy seregnyi személyes példát.

Mivel szeretek reflektálni, evaluálni és listákat készítgetni, fel is írtam magamnak, hogy mi az, amire abszolút nem (lenne) érdemes időt és energiát fecsérelni. Ezennel szeretnék mindenkit meghívni a kommentben a lista szabadon való kiegészítésére. Előre is köszönöm. Szóval: mi az, amire (szerintem) nem érdemes időt és energiát pazarolni? 

1. Félelmekre, amelyek visszatartanak céljaid megvalósításától

Hányszor kaptam (és kapom) magam azon, hogy nagyon szeretnék valamit, és ahelyett, hogy belelendülnék, elkezdek félni és kételkedni. Még akkor is, ha tudom – mert már megtapasztaltam és bebizonyítottam -, hogy képes vagyok valamire. Ha pedig még sem, egy próbát megér, ugye? Ez elég frusztráló tud lenni, mert logikusan végiggondolva a félelmek csak ritkán valósak, többnyire irreálisak. Attól azonban vissza tudnak tartani, hogy konkrét lépéseket tegyünk céljaink megvalósítása felé. Ilyenkor segíthet, ha nyugodtan megvizsgáljuk, hogy mi is az, ami valójában visszatart minket. Gyakran rájövünk, hogy sokkal több tapasztalatunk van, mint gondolnánk vagy hogy a múltban már bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ‘nagy’ dolgokra. Arra sem árt emlékeztetni magunkat, hogy ‘aki mer, az nyer’, ‘minden megér egy próbát’, és hogy garancia semmire nincs. Ha kis lépésekben is, igyekeznünk kell afelé, hogy legyőzzük félelmeinket, kétségeinket. Vagy ahogyan ezt manapság divatosan mondani szokták: kilépjünk a komfortzónánkból.

2. A pletykára és a másokról való ítélkezésre

Nem szeretem a pletykát. És a rosszindulatú, furkálódó, túlságosan kíváncsi, szenzációra éhes embereket sem. Ők talán úgy gondolják, hogy többek, elégedettebbek, boldogabbak lesznek attól, ha másokat lehúznak vagy kibeszélnek. Én kerülöm az ilyesmit. Különben is, szerintem mindkettőnek kapcsolatkárosító hatása van. Azt hiszem, ennél értelmesebb dolgokkal is lehet foglalkozni.

3. Ami nem passzol hozzád

A mai világban lehetetlen lépést tartani mindennel és megfelelni mindenkinek. Elég csak a reklámokat és a közösségi médiát említeni. Szerintem a napom 24 óráját lekötné, ha úgy akarnék kinézni, élni és viselkedni, ahogyan azt a társadalom diktálja. Bevallom, régen meg akartam felelni. Nem kicsit. Legyen szó karrierről, a külsőmről, az életvitelemről, a lakásomról vagy arról, hogy mivel és kivel töltöm a szabadidőmet. Aztán fárasztó lett és enyhén stresszes is, mert mindig ott volt az a ‘soha nem vagyok elég jó’, ‘valami mindig hiányzik’ érzése. Manapság inkább törekszem arra, hogy erősen szelektíven kiválasszam, mi az, amit igazán szeretnék, mi az, ami által több és jobb lehetek és mi az, ami segít úgy alakítani az életemet, hogy abban jól is érezzem magam.  Azt hiszem, mindannyiunkkal megesik, hogy nem ‘ott’ vagyunk vagy tartunk, ahol szeretnénk. Elvégre is az élet szolgál váratlan meglepetésekkel. Ez nem feltétlenül baj. A lényeg, hogy felismerd, hogy mi az, amin változtatnod kell(ene) és mi az, amin valóban változtatni tudsz.

18320E28-3FF3-4307-A985-976D32D2D604
  • Save

4. A rohanásra és a stresszre

Egy napba csak egy nap fér bele. Huszonnégy óra. Nem több, nem kevesebb. Manapság mégis sokan úgy érzik, mintha egy mókuskerékben loholnának, és minél többet akarnak elvégezni, annál kevesebb az idő. Nem csoda: ha rohanunk, az élet is rohan. Mindennel lépést tartani egyszerűen lehetetlen. Ha rohanáson, sietésen, stresszelésen kapod magad, ahelyett, hogy növelnéd a sebességet és dugig terveznéd a naptáradat, vegyél egy mély levegőt és csak azért is lassíts le. Tényleg lehet egy kicsit lassabban és nyugodtabban. Szeretnél erről többet olvasni? Akkor ajánlom figyelmedbe ezt a slowlife-ról szóló cikket.

5. Az (örökös) elégedetlenségre

Szokták mondani, hogy minden csak nézőpont kérdése. Az ismert félig teli- félig üres pohár példája. Sajnos úgy vagyunk összerakva, hogy előbb irányul a figyelmünk arra, ami hiányzik, nincs vagy jobb lehetne, mint arra, amink van és ami jó. Szerencsére egy kis gyakorlással megtanulhatunk arra figyelni, hogy elégedettek legyünk azzal, amink van és akik vagyunk. Manapság ‘divatos’ hálanaplót írni, de állítólag az is elég, ha a nap végén felsorolunk magunkban 5 dolgot, amelyek hálával töltenek el. Nem kell itt óriási dolgokra gondolni, lehet olyan apróság, ami mosolyt csal az arcunkra és melegséggel tölt el minket. Ezt gyakorolva megtanulható, hogy jobban és köszönet-teljesebbnek érezd magad.

6. Elvárásokra

Tudom: nem tehetjük mindig azt, amihez kedvünk van és nem mondhatunk mindenre nemet, csak azért, mert éppen nem vagyunk olyan hangulatban. Vannak kötelességeink és elvárások, amelyeknek eleget kell tennünk. Jól is néznénk ki, ha mindenki csak azt tenné, amihez kedve van. Ugyanakkor, érdemes odafigyelni, hogy ne akarjuk mindenáron mindenkinek megfelelni. Hogy miért? Azért, mert ez egyszerűen lehetetlen. Megeshet, hogy a környezeted elvár tőled valamit, te pedig azt érzed, hogy valami egészen mást akarsz. Ha ezzel senkinek nem ártasz, válaszd azt, amit szeretnél, ami szerinted helyes és neked a legjobb.

6C5E61E6-0347-47C0-A87D-11C392F4CEB8
  • Save

7. Magad másokhoz való hasonlítgatása

Tinédzser- és fiatalkorom túlnyomó része azzal telt, hogy mindenáron más akartam lenni, mint aki voltam. Miért nem hosszabban a lábaim? Miért nem vagyok jobb a sportokban? Miért nem beszélek több nyelvet? Miért nem vagyok lazább és népszerűbb? Miért nem tudok valamilyen hangszeren játszani? Miért nem vagyok mindig jókedvű? Miért nem tudok érdekesen-aktuálisan társalogni? Az igazság az, hogy mindig vannak és lesznek olyan emberek, akik jobbak nálad, többet tudnak és tesznek. Egy dologban azonban senki nem lehet jobb nálad: abban, hogy te legyél. Nyugodtan használj másokat inspirációként, de ne felejtsd el, hogy ők ők, te pedig te vagy. Megvan a saját történeted, tulajdonságaid, tapasztalatod, lehetőségeid. Használd az erősségeidet és tanuld meg elfogadni és együtt élni a ‘gyengeségeiddel’. S főleg ne érezd magad rosszul amiatt, ha valaki valamit jobban tud, mint te.

8. Aggódni a múlt és a jövő miatt

Agyalni olyan dolgokon, amit a múltban tettél mérgező. Ami megtörtént, az megtörtént. Semmi értelme nincs a múltban elkövetett ‘hibákon’ őrlődni, de lehet belőlük tanulni. Tudom, ezt mondani sokkal könnyebb, mint megtenni. Ugyanez érvényes a jövőbeli gondokra is, amelyek mellesleg sokszor csak a fejünkben léteznek. Elvégre is senki nem tudja, hogy mit hoz a jövő és semmire nincs garancia. Az egyetlen, amit tehetünk, az az, hogy az itt- és -mostra fókuszálunk (igen, ez megint olyan mindfulness ízű, ugye?) és a lehetőségeinkhez képest a legjobban végezzük a dolgunkat. Aztán hogy mi lesz? Que sera, sera.

9. Várni a tökéletes pillanatra

Mert a tökéletes pillanat soha nem jön el. Ezt nem én mondom, hanem olvastam. Mindig van vagy lesz valami ok a halogatásra, hogy a tökéletes pillanatra várva tologassuk terveink megvalósítását, hogy jól érezzük magunkat és elégedettek legyünk. Tényleg szükséged van (sokkal) több pénzre, hogy saját vállalkozásba kezdj, családot alapíts vagy elkezdj utazni? Tényleg muszáj várni addig, amíg minden tökéletes nem lesz? Nem tudhatjuk, hogy mi fog történni, mit hoz a jövő. Lehet, hogy pont most olyan tökéletes az életed, amilyen valaha is lesz vagy lehet. Ne várj, ne halogass, vágj bele. Tudom, hogy ez nagyon elcsépelten hangzik, de mint minden közhelyben, van benne igazság.

5715E666-6F6E-4D4E-988B-D6955D96F5D9
  • Save

10. És még egyszer: 

Tanulj meg ne foglalkozni azzal, hogy mit gondolnak rólad mások. Ez a te életed, és itt az ideje, hogy a magad útját járd és azt tedd, ami neked fontos, ami jó érzéssel tölt el. Az embereknek mindig meg lesz a véleménye, és ez teljesen rendben van. Ne foglalkozz vele. Foglalkozz azzal, hogy úgy alakítsd az életed, hogy jól érezd benne magad. Ehhez önbizalom, elhatározás és kitartás szükséges. Szerencsére mindezek tanulhatók. Érdekel, hogyan? Olvasd el ezt a cikket.

Hirdetések

Hozzászólás