• Save

Korlátozó gondolatok

Nem igazán vagyok híve a hangzatos szlogeneknek: ‘Lépj túl a határaidon!’, ‘Törj ki a komfortzónádból!’‘Valósítsd meg az álmaidat!’ De hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem folyamodok hozzájuk. Néha (értsd: szükség esetén) elragad a hév és az éppen aktuálisat felírom a fürdőszoba tükörre, kibiggyesztem az íróasztalom fölé vagy beleragasztom a naptáramba. Ezek a ‘szükség esetén’ pillanatok általában akkor jelentkeznek, amikor megvilágosodok és pontosan tudom, hogy mit szeretnék (és mit nem): megélni abból, amit a legjobban szeretek csinálni (tanítani, tanulni, tananyagot szerkeszteni) bloggerkedni, megírni a könyvet, ha kedvem támad, utazgatni, férjhez menni (titkon azért még mindig hiszek a nagy Ő-ben) és amennyire lehet stresszmentesen élvezni az életet. Tisztánlátásom hevében ilyenkor meg vagyok győződve arról, hogy mindennek semmi akadálya nincs. Miért is lenne? Elvégre is tanítani tudok és szeretek, meg is élek belőle, inspirációm ritmusában írni is van időm, miért is ne mehetnék el Izlandra vagy tölthetnék hosszú hétvégéket általam kedvelt nagyvárosokban, és negyvenöt fölött is meg lehet találni életem párját és kimondani a boldogító igent, ugye?

Aztán jönnek a kételyek: Szabadúszóként pénzt keresni a mai világban? Nem felelőtlenség? Mi lesz a nyugdíjammal? Tudnék egyáltalán miről blogolni? Érdekelne bárkit is a könyvem? Utazgatni, mikor más a Balatonig sem jut el? Férjhez menni az én koromban? Stb. Stb. Stb. Ezek az önszabotáló gondolatok annyira be tudnak sűrűsödni, hogy egyszerűen könnyebb azt mondani: ‘Tudod mit? Hagyjuk.’

Lehet, hogy Veled is előfordult már hasonló. Mindannyiunknak vannak korlátozó gondolatai, kétségei, amelyek visszatartanak minket attól, hogy féltve dédelgetett céljainkat megvalósítsuk, és úgy éljük az életünket, ahogy igazán jól érezzük benne magunkat.  Ismert modernkori tanítók szerint minden a gondolatokkal kezdődik. Gondolkodásunk ugyanis alapvetően meghatározza a személyiségünket, a viselkedésünket, s ezáltal hatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat.

CCEBC884-46E1-4024-8730-ACA531221BEE
  • Save

Sajnos, gondolataink jelentős része korlátozó jellegű, berögzült meggyőződések és ideák gyűjteménye. Legtöbbjük nem tudatosan alakult ki, hanemgyermekkorunkban és a nevelkedésünk során ragadt ránk. Szüleink, családunk tagjai, környezetünk, barátaink, ismerőseink és a közösségi média nagy befolyással vannak azokra a meggyőződésekre, amelyeket a mai napig magunkénak mondhatunk, és amelyek az évek során automatikus reakcióvá váltak.

Én például már egészen fiatalon tudtam, hogy nem szeretnék gyereket. Nem tudom, miért. Egyszerűen úgy gondoltam, hogy egy gyermeket felnevelni egy életre szóló feladat, ami sok örömmel, ugyanakkor ‘áldozattal’ is jár. Nekem ez olyan nagy dolognak tűnt, és valami miatt tudtam, hogy nem lennék képes magam ilyesmire elkötelezni. Amikor ezt először kijelentettem, csodálkozó tekintetekkel és meg nem értéssel találkoztam.  Hiszen mi lehet egy lány életében gyönyörűbb dolog, mint az anyaság? Valószínűleg én akkor ezt úgy fordítottam le magamban, hogy nem anyának akarni lenni ‘rossz’, és függetlennek  akarni lenni, a magam útját akarni járni is az. De említhetném azt a példát is, amikor eldöntöttem, hogy önállóan akarok dolgozni, mert ez ad szabadságot. Próbáltam mást is, de egy idő után nem éreztem benne jól magam. Persze többen megkérdezték, hogy mi lesz az anyagiakkal, mi lesz a nyugdíjas éveimmel?  Valószínűleg így alakult ki az a meggyőződésem, hogy csak azért mert nem egy munkahelyen dolgozok reggeltől estig, talán lustább, kevésbé ambiciózus és felelőtlenebb vagyok, mint a többi felnőtt ember.

DCD6AEC7-657D-45CB-938B-CFAEDE4213A0
  • Save

Az ilyen és ehhez hasonló meggyőződésekből következik, hogy akárhányszor azt csinálom, ami szerintem helyes és hozzám illik, az ‘ez az!’ és az ‘ez tök jó!’ öröme mellett ott van a behúzott kézifék, a lelkiismeret furdalás, a bizonytalanság. Ez pedig nem frankó, ezért is gondoltam, hogy ideje változtatni. Ekkor bukkantam rá Danny Compier cikkére. (Ő pedig nem akárki: CEO, business coach és a Reset Your Mind Coaching program alapítója.) Könyvében kifejti, hogyan lehet ezeket a korlátozó gondolatokat, berögződött meggyőződéseket átalakítani és kiiktatni: a helyes kérdéseket kell feltennünk. Lépésekre lebontva ez így fest:

1. Tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amit igazán szeretnél?

Pl: Szeretnék freelance munkából megélni. 

2. Vizsgáld meg azokat a gondolatokat, meggyőződéseket, amelyek korlátoznak és visszatartanak.

Pl: Egy fizetett munkahely sokkal biztosabb, mi lesz, ha nem találok elég megbízót, ha nem tudok gondoskodni a nyugdíjas éveimről stb. 

3. Most vizsgáld meg azt, hogy ezek a gondolatok és meggyőződések tényleg a tieid-e vagy csak automatikusan átvetted őket valakitől. Milyen konkrét (saját) példa vagy tapasztalat mutatja, hogy tényleg érvényesek rád?

Pl: Lehet, hogy ez 20-30 évvel ezelőtt vagy a szüleim számára ez nem volt opció, de a mai világban sokan ezt teszik. A világ változik és sokkal több lehetőség van, mint gondolnám.  Különben is van elég tapasztalatom, tudásom, akaraterőm és kitartásom, hogy megteremtsem a magam megélhetését. 

4. Alakítsd át a korlátozó gondolatokat és meggyőződéseket pozitívvá.

Pl: Freelance munkából akarok megélni, és tudom, hogy meg tudom csinálni. A mai világban ez lehetséges. Van elég tudásom, tapasztalatom, és hajlandó vagyok a céljaimért dolgozni, tanulni. Tudok olyat nyújtani, amire másnak szüksége van. Cserébe azzal foglalkozhatok, amit szeretek és másoknak is segíthetek abban, hogy elérjék a céljaikat.

Betokozódott, beévődött meggyőződéseket és gondolatokat átformálni nem könnyű. Elvégre is évek alatt ágyazódtak belénk és hitették el velünk, hogy egyfajta megkérdőjelezhetetlen igazságot képviselnek. Az első lépés tehát, mint ahogyan azt már az előzőekben említettem, ezeket a meggyőződéseket felismerni, elkapni és átalakítani. Ha eddig eljutsz, akkor már félig nyert ügyed van. A többi csak még több odafigyelés, gyakorlás és változtatni merés kérdése. Tehát, ne felejtsd el. Ha legközelebb önszabotáláson kapod magad, állj meg egy percre és nézz magadba:

  • Ez tényleg így van?
  • Mire alapozom ezt tulajdonképpen?
  • Mi erre a bizonyíték?
  • Mi erre az ellenbizonyíték?
  • Hogyan fogalmazhatom meg azt, ami engem segít?

Sok sikert!

 

 

 

 

Hirdetések

Hozzászólás