• Save

Mi az életfeladatod?

Említettem már, hogy előszeretettel hallgatok podcastokat rajzolás, írás közben vagy lefekvés előtt. Általában el is alszom egy-egy adás alatt, és másnap reggel büszkén jelzi a telefonom, hogy négy-öt epizódot is végighallgattam. Ilyenkor csak remélem, hogy az álmomban felszedett tudás meg is marad. Tegnap délután a nappali közepén, hason fekve – nem tudok fél óránál többet az asztalnál megmaradni -, mindenféle jegyzettel és íróalkalmatossággal körülvéve dolgoztam a holland blogom újradizájnolásán, amikor kedvem támadt megint podcastozni. S mi is lehetett volna más, mint  Oprah’s Super Soul Conversations?

Találomra ki is választottam egyet, s talán nem véletlen, hogy a bevezető után Oprah barátságos hangja Caroline Mysst köszöntötte. Talán többen is ismerik világhírű könyvét: A lélek anatómiája. Mint Oprah legtöbb vendége, ő is az élete során megtapasztalt dolgokat, megtanult leckéket, és az azokból szerzett bölcsességet osztja meg a hallgatókkal. Hogy mi volt a beszélgetésük témája? Discovering Your Life’s Purpose, vagyis hogyan fedezd fel az életfeladatodat. Ugye nem kell mondanom, hogy talán a néha rám törő midlife crisis miatt is különösen éber érdeklődéssel hallgattam végig beszélgetésüket? Azt is tudtam, hogy erről majd írnom kell. Nos, ez a ‘majd’ most érkezett el.

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy mire vagy hívatott? Helyesbítek: hogy mire érzed elhívatottnak magad? Mi az, ami a legnagyobb örömöt és megelégedést okozza? Mi az, amit a legszívesebben tennél, ha nem kellene olyan dolgokkal foglalkoznod, mint a pénz, a karrier vagy mások véleménye? Mi az, amiben ki tudod élni magad, amihez különös tehetséged van, gyakran úgy, hogy ennek nem is vagy tudatában, amíg mások nem hívják fel rá a figyelmedet? Szerintem mindannyiunk életében van egy olyan időszak, amikor számot vetünk, elgondolkodunk azon, hogy hol is tartunk és merre, hogyan szeretnénk tovább haladni. Ilyenkor a következő kérdések merül(het)nek fel bennünk: Még mindig szeretem azt, amit csinálok? Miért érzem azt, hogy valamin változtatni kellene? Úgy élem az életemet, ahogy igazán szeretném, vagy úgy, ahogy azt elvárják tőlem? Mit szeretnék igazán elérni az életben? Mi fontos a számomra? Mi az, amiben igazán jó vagyok?

BDCCA0A7-E68E-4F05-99FE-7F521F61CB7B
  • Save

Tudom, nem mindig kellemes, ha ilyen kérdések kopogtatnak be hozzánk. Azt is tudom, hogy nem mindig tudunk rájuk egy-kettőre válaszolni. Az sem könnyű, ha be kell ismernünk, hogy valamin tényleg változtatnunk kellene, hiszen a változás, még ha pozitív is, kicsit félelmetes tud lenni. Ilyen az emberi természet: hajlamos ragaszkodni a megszokotthoz, és bizalmatlan, fél az újtól. S azt sem mindig könnyű beismerni, hogy ami eddig működött vagy okés volt, az már nem az. Néha én sem értem, miért töltöttem régen egész hétvégéket Hollandia legkülönbözőbb városaiban shoppingolva. Komolyan: shop till you drop, nyitástól zárásig. Valami miatt biztos szükségem volt rá. Aztán egyszer csak elveszítette a jelentőségét, s manapság már csak akkor vásárolgatok, ha tényleg szükségem van valamire. Vagy miért élveztem a spinning edzéseket éveken át, míg egyszer váratlanul, mintha felébredtem volna a biciklin: különben meg mi a fenét tekerek itt? És hová? Azután soha többé nem is mentem a spinning terem közelébe. Ismerős?

Ezek csak kis példák. Ha az életfeladatunkról van szó, akkor általában nagyobb súlyú dolgokat veszünk számításba: a munkánkat, kapcsolatainkat, életmódunkat. Mondjuk, amikor úgy érezzük, hogy a munkahelyen eltöltött nyolc óra elvesztegetett idő, mert nem visz előre, nem segít abban, hogy fejlődjünk. Vagy amikor megértjük, hogy jelenlegi kapcsolatunk nem vezet sehová. Vagy amikor ráébredünk, hogy valószínűleg nem ott szeretnénk tovább élni, ahol eddig laktunk. Ha az az érzésünk, hogy nem a számunkra helyes úton vagyunk, akkor nem csoda, hogy csökken a motivációnk, kevesebb az energiánk, lankad az életkedvünk, céltalannak, elveszettnek, elégedetlennek és talán egy kicsit borúlátónak is érezzük magunkat. Ilyenkor érdemes megállni és egy alapos önvizsgálatot tartani: elgondolkodni azon, hogy mi az, ami célt ad, ami elégedettséggel tölt el, aminek értelmét látjuk. Világossá kell válnia annak, hogy neked mi a fontos és hogy valójában mit is akarsz az életeddel. Az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak és amit őszintén meg kell válaszolnod, így hangzik:

Mi fontos számomra az életben?

Aztán folytathatod a következőkkel:

Mit akarok jelenteni másoknak és a világnak?

Mi érzek igazán célomnak, küldetésemnek?

Mindennek csak úgy van értelme, ha hajlandó vagy ezeket őszintén megválaszolni. Ne a mások fejével gondolkodj, zárd ki mindenki elvárásait, és válaszod 100%-ban saját meggyőződésedből jöjjön: a szívedből (tudom, ez egy kicsit csöpögősen hangzik) és abból az ambícióból, ami benned rejtőzik.

“You were put on this earth to achieve your greatest self, to live out your purpose, and to do it courageously.” (Steve Maraboli)

Személy szerint hajlamos vagyok hinni abban, amit nálam bölcsebb emberek már többször kimondtak: mindannyian egy tehetség-csomaggal és egy céllal születünk a világra. A feladatunk pedig az, hogy adottságainkat és tehetségünket felhasználva megvalósítsuk az életcélunkat. Életfeladatunk irányt és értelmet ad életünknek, megvalósítása elégedettséggel tölt el minket. Sokan már korán felismerik, hogy mire hivatottak, míg mások az évek során elfelejtik, majd újra felfedezik azt. S vannak olyanok is, akik egész életükben keresik.

A0068F38-6192-4DC0-ADEE-83FF1ED95D61
  • Save

Gondolj csak vissza arra, amikor gyerek voltál. Ugye nem véletlenül kérdezik a gyerekektől a felnőttek, hogy ‘mi leszel, ha nagy leszel?’ Mi pedig nem véletlenül válaszoljuk lelkesen, hogy pilóta, óvónő, tűzoltó, sebész vagy színésznő. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Arra is mindannyian emlékszünk, hogy mi volt az, amivel órákig el tudtunk lenni, teljesen a flowban. Itt pedig nem tudom megállni, hogy ne említsek meg egy-két személyes példát.

Amikor kicsi voltam, órákat tudtam eltölteni azzal, hogy régi újságokat lapozgattam, kivágtam a számomra érdekes cikkeket, fotókat, és saját ízlésemre kreáltam egy új magazint. Nagyon érdekeltek a könyvek és az idegen nyelvek. Harmadikos koromban meg is kértem Anyut, hogy szerezzen nekem egy orosz könyvet. Egyszerűen nem bírtam kivárni az új tanévet, magam akartam felfedezni az érdekes betűk mögötti jelentést, rájönni a szabályokra. Mire elérkezett a szeptember, meg is tanultam a negyedikes tananyagot. Szerettem tanulni, írni, olvasni. Sokat gondolkodtam azon, hogy miből és hogyan lesz valami az, ami vagy valaki az, aki. Szerettem az embereket megfigyelni. Főleg az arcukat. Ha egy téma nagyon érdekelt, akkor szívesen végeztem kutatómunkát a magam módján. Lehet strébernek titulálni, de imádtam kiselőadásokat tartani. Ez talán a mai napig egy ‘rossz’ szokásom: ha valami érdekel, akkor be nem áll a szám. Testnevelésből mindig csapnivaló voltam. A mai napig viszolyogva gondolok vissza a futásra, a kislabdadobásra, a kötélmászásra, hogy a szekrényugrást és a különböző csapatsportokat ne is említsem. Táncolni azonban mindig szerettem. Ahhoz pedig sok év kellett, hogy rájöjjek: tulajdonképpen olyan mozgásformák illenek hozzám, amelyekhez fókusz, kitartás és hajlékonyság kell. Nos, de e kis kitérő után kanyarodjunk vissza a cikk eredeti témájához.

Tehát: Hogyan tudod felfedezni az életfeladatodat?

1. Gondolkozz el azon, hogy miben vagy igazán jó (kiemelkedő) és mi az, ami egyedülállóvá, különlegessé tesz. Ha elsőre semmi nem jut eszedbe, kérdezd meg családtagjaidat, barátaidat. Ők sokszor olyan dolgokat is meglátnak, amelyek neked fel sem tűnnek, mert annyira természetesnek veszed őket.

2. Gondolkozz el azon, hogy mit tartasz igazán fontosnak az életben. Hogyan fest a személyes értékrended és prioritás listád?

3. Gondolkozz el azon, hogy hogyan használhatod adottságaidat és tehetségedet olyan formában, ami hozzád illik.

4. Vizsgáld meg, hogy melyek azok a korlátok és akadályok, amelyek jelenleg az utadban állnak vagy visszatartanak. Hogyan tudnád ezeket eltávolítani, megoldani?

5. Készíts tervet, amelyben kidolgozod, hogy hogyan valósíthatod meg életfeladatodat. Kidolgozhatod pontról pontra, készíthetsz vision boardot. A lényeg, hogy számodra használható és kivitelezhető legyen.

Életfeladatot megtalálása és megvalósítása nem egy néhány órás vagy ‘leülök már, aztán összedobom’ művelet. Gyakran egy hosszú folyamat, s akár évekig is eltarthat, mire a kirakó minden darabja a helyére kerül. Lehet, hogy néha az lesz az érzésed, hogy egy lépést haladsz előre, majd kettőt hátra. Lehet, hogy néha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezted. Lehet, hogy nem leszel mindig szuper-motivált és optimista. Ezt teljesen természetes. Gyakran lesz szükséged türelemre, kitartásra, önbizalomra és egy bizonyos fokú rugalmasságra is. Ahogy Roosevelt mondta: “Nothing worth having comes easy.” 

Amint egyre inkább összhangba kerülsz önmagaddal és az életfeladatoddal, azt fogod tapasztalni, hogy az élet elkezd neked kedvezni. Olyan emberek, dolgok, eszközök és lehetőségek jelennek meg, amelyek tovább fognak segíteni. Lehet hogy ez légből kapottan ezoterikusan hangzik, de valószínűleg többen megtapasztaltak már ehhez hasonlót. Például amikor mások jelzik, hogy inspirálod őket a példáddal. Amikor valaki megjegyzi, hogy milyen lelkes az arcod és hogy csillog a szemed, amikor a ‘munkádról’ beszélsz. Amikor olyanokat mondanak, hogy ők is hozzád hasonlóak szeretnének lenni. Szeretnék tudni, hogy hogy csinálod. Ha ilyen és ezekhez hasonló visszajelzéseket kapsz, az bizonyíték arra, hogy jó úton jársz. Szoktad hallani, hogy másokat inspirálsz? Hogy követendő példa vagy a számukra? Hogy szeretnének olyanok lenni és úgy élni, mint te? Ne hessegesd el az ilyen visszajelzéseket! Légy magadra büszke és tekintsd őket megerősítésnek abban, hogy jó úton jársz.

Ha szeretnél többet olvasni a témáról, akkor az alábbi (nem csak) könyveket ajánlom:

Danielle Laporte: The Fire Starter Sessions , magyarul is megjelent Vágytérkép címen.

Danielle Laporte: The Desire Map

Elle Luna: The Crossroad of Should and Must

Justyn Barnes: Ikigai – Találd meg az élet értelmét

Living Passionately: 21 people who found their purpose and how you can too. (Huffpost)

 

 

Hirdetések

Hozzászólás