• Save

Egy kis hullámvölgy?

Mindannyiunkkal megesik, hogy egy kis hullámvölgyben találjuk magunkat: testileg, lelkileg, mentálisan. Hetekig vagy hónapökig pörgünk, megy minden magától. Zökkenőmentesen tesszük a dolgunkat – okés, talán a hétfő reggelektől eltekintve-, időt, energiát szentelünk hobbijainknak, kapcsolatainknak, tele vagyunk tervekkel, ötletekkel. Szép az élet, elégedettek vagyunk magunkkal és a világgal úgy általában, optimistán tekintünk a jövőbe. Aztán egyszer csak mintha nem éreznénk olyan jól magunkat a bőrünkben. Nem is nagyon értjük. Honnan jön ez a fáradtság, ingerlékenység, levertség, kimerültség? Ami máskor simán megy, ilyenkor mintha kétszer annyi erőfeszítésbe kerülne. A ‘normál esetben’ alig várt programok, kedvelt elfoglaltságok sem okoznak akkora örömöt, legszívesebben elvonulnánk mindentől és mindenkitől. Ismerős?

Ha igen, nem kell megijedni. A szakemberek szerint mindez teljesen normális, főleg ilyenkor tavasz elején. A télen megcsappant energiatartalékunk miatt jobban megvisel minket az évszakváltás. Szerintem azonban ez nemcsak az évszakváltásos időszakokra vonatkozik, hanem minden olyan periódusra, amikor egy kicsit túlhajtjuk magunkat. Ezt menet közben gyakran nem is vesszük észre, csak akkor, amikor jelentkeznek a kellemetlen tünetek, ezek pedig mindenki esetében más-más formát öltenek. Nálam ilyenkor jön elő a szorongás, a kedvetlenség, az ingerültség. A kreativitásom padlót fog, motivációm valahol a zéró körül rezeg, és a koncentrációm is hagy némi kívánnivalót maga után. Semmivel nem vagyok elégedett, főleg magammal. Nem ritka, hogy a rég elfeledett pánikrohamok is visszaköszönnek, amelyek mondanom sem kell, csak fokozzák a fent-említett tüneteket. Egy kedves orvos ismerősöm szerint sokan ‘küzdenek’ hasonló problémákkal az évnek ebben a szakában, és mögött a melatonin (alvási hormon) és a szerotonin (boldogsághormon) szintjének ingadozása áll.

Habár ez valamilyen szinten megnyugtató, a lényegen nem sokat változtat. Ha nem érzem jól magam, akkor szeretnék ezen javítani. Ezért is gondoltam, hogy írok erről egy blogposztot, remélve, hogy másnak is hasznára válik. Szeretném előre bocsátani, hogy az itt olvasható tippek egyike sem valamilyen új, forradalmi módszer. Senkit ne tévesszen meg közhelyességük, egyszerűségük. Arról olvasni, hogy a rossz hangulat ellen hatásos a testmozgás teljesen más, mint cipőt ragadni és futni egyet a parkban. Mindenki tudja, hogy a sport pozitív hatással van testi-lelki jólétünkre, de ha az elméletnél maradunk, akkor semmi nem fog változni. A lényeg itt is a gyakorlaton van.

F6139D01-4125-4C97-ADF5-BD7C822753BE.jpeg
  • Save

1.Fogadd el, hogy ez egy ideiglenes állapot.

Ha nem érezzük jól magunkat, logikus, hogy az élet sem tűnik olyan rózsaszínnek. Reggelente nehezen megy a felkelés, s nem hogy a munka, de a ‘szórakoztató’ társasági programok sem csalogatnak minket annyira. Ismerd el, ne szégyelld magad azért, hogy most ez van. Emlékezdtesd magad arra, hogy ez csak egy ideiglenes állapot. Mindenkivel előfordul. Ez azért is fontos, mert agyunk eleve hajlamos a negatív gondolatokat követni, s ha nem vagy jó formában, akkor könnyen elkezdhetsz azon morfondírozni, hogy ‘ez most már mindig így lesz’? Nem. Ha jól bánsz magaddal és alkalmazod ezeket a tippeket, akkor rövid időn belül újra kedvelt, optimális önmagad leszel.

2. Rend a lelke mindennek.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de átmeneti rossz passzunknak oka lehet az áttekinthetőség, a kontroll érzésének a hiánya. Ha bizonyos dolgokat, döntéseket egyre-másra halogatunk, logikus, hogy ezek felhalmozódnak. Eredménytelennek, nem hatékonynak érezzük magunkat, s van, amikor a fától már az erdőt sem látjuk, és inkább hagyjuk az egészet. Erre egyszerű, de nagyszerű megoldás a rendrakás: magunk körül és fejben is.

• Vedd alaposan szemügyre a tennivalóidat. Gondold át, hogy melyek azok a terveid, teendőid, amelyek most fontosak és elsőbbséget élveznek.

• Tégy rendet magad körül, legyen az a nappali, a ruhásszekrény vagy az íróasztalod, adminisztrációd rendszerezése. Ne feledkezz el a digitális rendrakásról sem: rendezd a felgyülemlett fotókat albumokba, szelektáld ki a mailboxodat. Marie Kondo nem véletlenül lett világhírű rendrakó módszere által. Könyveibe itt tekinthetsz bele.

Mindmappelj, vagyis rakj rendet gondolataidban (is). Ehhez nem kell feltétlenül terápiára járni vagy túl mélyre ásni. Elég, ha előveszel egy darab papírt, és leírod mindazt, ami éppen foglalkoztat. A lap közepére kerülhet a következő kérdés: Mi áll pillanatnyilag annak az útjában, hogy jól érezzem magam? E köré írd le a válaszokat, amelyek felötlenek benned. Ez sok minden lehet: egy rendezendő nézeteltérés egy kollégával, túl sok kötelezettséget vállaltál az elmúlt időben, nem szánsz elég időt a számodra igazán fontos dolgokra, néhány szokásodon változtatni kellene, stb. Nem kell rögtön akcióba lendülnöd, sokszor már az is elég, ha kiírod magadból a ‘gondokat’, s közben elkezdhetsz azon gondolkodni, hogy milyen gyakorlati lépéseket tehetsz a megoldás felé.

3. Ép testben ép lélek.

Igen, tudom: egy újabb közhely, de mint tudjuk, a legtöbb közhely mögött nagy igazság rejtőzik. Egy-egy stresszes periódusban, a mindennapok rohanó tempójában hajlamosak vagyunk elhanyagolni magunkat. Kevesebbet alszunk a kelleténél, kevesebbet mozgunk, a reggelit kihagyjuk, ebédre vagy vacsorára pedig inkább rendelünk egy pizzát vagy gyorsan bekapunk valamit, hiszen kinek van kedve és energiája egy kimerítő nap után főzni? Energiahiányunkat, rossz hangulatunkat kávéval, cukorban és zsírban gazdag ételekkel kompenzáljuk. A testünk ezt egy ideig bírja is, ám egy idő után nem érezzük jól valami magunkat a bőrünkben. Éppen ezért fontos egy-egy fárasztóbb, hajtósabb időszak alatt extra jól gondoskodni magunkról. 

Mára már bizonyítást nyert, hogy a sportolás nagy mértékben csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, és segít a már kialakult panaszok enyhítésében. Mindenki, aki rendszeresen űz valamilyen testmozgást, tudja, hogy egy kiadós edzés után milyen jó érzés fittnek, ugyanakkor kellemesen fáradtnak lenni. Egy legalább félórányi, erőteljes pulzusszám-növekedéssel járó sporttevékenység fokozza az endorfin (boldogsághormon) termelését.Nem véletlen, hogy életmódmagazinok és szakértők is azt ajánlják, hogy ha javítani szeretnénk testi-lelki közérzetünkön, akkor kezdjünk el sportolni. Tudom, sokszor nem könnyű, de megéri.

A rendszeres test mozgás mellett szentelj figyelmet az alábbi dolgokra is:

• Elegendő (7-8 óra) alvás és pihenés.

• Rendszeres és egészséges étkezés.

• Mérsékeld a stimulálószereket (kávé, energiaitalok, alkohol stb.)

• Szánj időt a kikapcsolódásra, a semmittevésre.

4F7359A9-4D76-4C53-8D5E-9BEB017773AF.jpeg
  • Save

4. Vedd fel újra jó szokásaidat!

Szokták mondani, hogy azzá válsz, amit gyakran teszel. Az is igaz, hogy általában ‘rossz’ szokásainkról szoktunk beszélni, mint például a halogatás, a dohányzás, a panaszkodás, csak hogy néhányat említsek a legáltalánosabbak közül. Amikor egy kisebb hullámvölgyben találjuk magunkat, akkor éppen a jó szokásainkat vagyunk hajlamosak elhanyagolni, pedig ezek gondoskodnak arról, hogy a pozitív flow jelen legyen az életünkben. Szóval, ha nem érzed jól magad a bőrödben, érdemes elgondolkodni azon, hogy melyek azok a szokások, amelyek pozitív hatással vannak rád. Lehet, hogy ezeket leparkoltad az elmúlt időben? Tudom, hogy ez mindenki esetében más, de szeretnék egy-két személyes példával szolgálni a szemléltetés miatt.

• A reggeli kávés meditáció. Nekem ez egyfajta szertartás, memoment. Ilyenkor 5-10 percig a megszokott helyemen ülök, miközben bámulok ki az ablakon, és hagyom gondolataimat rendeződni. Észrevettem, hogy ha a reggeli rohanás vagy korán kelés miatt ez elmarad, akkor egyszerűen már félig bal lábbal indul a nap. Az meg kinek jó?

• Az írás és az inspirálódás. Nem olyan ‘megnézem már mi van Pinterest-en’ vagy ‘most van éppen egy negyedórám, pötyögök vagy olvasok valamit’ módra. Az nem működik. Nekem fontos, hogy tényleg legyen rá időm, tényleg el tudjak merülni egy-egy ötlet kidolgozásában vagy nyugodtan nézelődhessek, lapozgathassak és hagyjam, hogy megszálljon az ihlet.

• A jóga és a sport. Bevallom, nem mindig van kedvem elmenni az edzőterembe, főleg amikor rossz idő van, és már az átöltözés meg a becuccolás is majdnem fél órába kerül. Ilyenkor itthon jógázok (ajánlom mindenkinek az Asana Rebel applikációt) vagy elvégzek egy frissítő work-out gyakorlat-sorozatot. Egyfajta sportos mindulness.

• Elegendő énidő. Vannak periódusok, amikor jövök-megyek, alig vagyok itthon, mindenféle programban résztveszek, és aki nem ismer, azt hinné, hogy egy a fenekén megülni nem tudó, extrovertált leányzó vagyok. Ez nem így van. Szeretek időnként egyedül lenni, csendben, tenni-venni a magam módján. Ilyenkor írok, olvasok, filmezek, zenét hallgatok, rajzolok, sütök, de sokszor már magában az is elég, ha tudom, hogy sehol nem kell közelezően megjelennem. Főleg a mai inger-gazdag vilégban fontos az én-idő mindenki számára. Elengedhetetlen a testi-lelki töltődéshez, és mindannak a benyomásnak a feldolgozásához, rendszerezéséhez, ami nap mint nap ér minket.

255E9946-D044-41E3-85E2-CDB8616F04BF
  • Save

Számodra mit jelent az én idő? 

És melyik jó szokásodat szeretnéd újra felvenni?

 

 

 

 
 

  • Save

 

 

Hirdetések

Hozzászólás