• Save

7 tipp, hogy jobban szeresd magad

Először is, szeretném megkérni a jelenlévőket, hogy mindenki emelje magasba a kezét, aki őszintén ki meri jelenteni a következőt: szeretem, és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Okés, belátom: hülye kérés. Elvégre is, ha úgy lenne, akkor nem ülnél itt, és olvasnád ezt a cikket. Valószínűleg tisztában vagy azzal, hogy alapvetően szerethető vagy, ám valami miatt mégis rendszeresen kételkedsz ennek valósságában. Nyugi, nem vagy egyedül. Ha ez egy kicsit is megvigasztal, elmondanám, hogy a ma reggeli kávézás közben éppen azon gondolkodtam, hogy mennyi értelmes dolgot tehetnék ahelyett,hogy szinte folyamatosan azon morfondírozok, mi az, ami nem tetszik magamban, mi az amiben jobb lehetnék, és miért nem vagyok elég jó. Szerintem. Magamnak és másoknak. Erősen hajlamos vagyok az önmagammal szembeni elégedetlenségre. Időnként bele is fáradok, és olyankor beköszönt a ‘Kit érdekel? Olyan vagyok, amilyen.’ fázis, ami igencsak felszabadító tud lenni. Bevallom, olyankor érzem magam a legjobban, és mintha minden könnyebben, szinte különösebb erőfeszítés nélkül menne. Sajnos, ez sokszor nem tart tovább néhány röpke napnál, mert ego-Zsuzsi újra kopogtat, és kezdődik az egész mentális, érzelmi herce-hurca elölről.

Lehet, hogy mosolyoghatnék többet? Lehetnék szociálisabb, türelmesebb, kedvesebb, megértőbb? Nem kellene ambiciózusan karriert építenem? Ideje lenne már trendibbé, modernebbé varázsolni a lakásomat? Öltözhetnék divatosabban? Járhatnék gyakrabban társaságba? Ilyenkor valahogy elfelejtem, hogy milyen gyakran megdicsérik a szemeimet és a mosolyomat, hányszor hallom, hogy milyen értelmesen és türelmesen beszélek, mennyire odafigyelek másokra, hogy kreatív és szókimondó vagyok, és milyen nagy dolog, hogy két nyelvet anyanyelvi szinten beszélek. Miért van mégis az, hogy először a ‘hibáimat’ listázom, s csak azután jutnak eszembe az ezeket ellensúlyozó pozitív kijelentések? Valószínűleg azért, mert önmagunkat szeretni nem mindig könnyű. Sokunknak igazi és folyamatos kihívást jelent. Ezért is gondoltam, hogy megírom ezt a cikket, s megosztom azokat a tippeket, amelyek alkalmazása segíthet abban, hogy jobban szeresd magad.

Figyelmeztetés: Az alábbi sorok elcsépeltnek hangzó kijelentéseket, fura gyakorlatokat tartalmazhatnak. De mivel úgy gondolom, hogy minden klisében van valami igazság, vállalom az ezekhez kapcsolódó negatív megítéléséhez kockázatát.

1. Jelentsd ki, hogy elfogadod magad

Szeretni és teljesen elfogadni magad úgy, ahogy vagy, nem könnyű, mégis nagyon fontos.  Saját tapasztalatom szerint ez csak drasztikus módszerrel működik. Egyszerűen (akár itt és most) elhatározod, hogy ezentúl elfogadod magad olyannak, amilyen vagy. Jó és rossz tulajdonságaidat, hiányosságaidat, hibáidat beleértve. Miután ezt elhatároztad, próbáld meg mondogatni és ismételgetni a következőt: Habár ………., teljességgel elfogadom és szeretem magam. Például:

  • Habár néha türelmetlen és ingerült vagyok, teljességgel elfogadom és szeretem magam.
  • Habár jelenleg nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretném, teljességgel elfogadom és szeretem magam.

Egy másik variáció erre a gyakorlatra Kamal Ravikanttól származik. Egyszerűen csak ismételgetned kell, hogy ‘szeretem magam’. Bárhol, bármikor, ahányszor csak tudod.  Fogmosás, porszívózás, vezetés, sorban állás, sportolás közben. Lehet, hogy erőltetettnek hangzik, de bizonyítottan működik. Tudatalattink naiv, ezért mindent, amit tálcán kínálsz neki, igazságként fogad el. S miért ne lehetne mostantól a ‘szeretem magam’ az új igazságod?

2. Merj önmagad lenni

Szintén nem könnyű feladat, de meg kell tanulnod arra figyelni és aszerint cselekedni, amit te akarsz, nem aszerint, amit amit mások elvárnak tőled. Tulajdonképpen a külső kényszernek tűnő dolgok többsége nem kívülről, hanem belülről ered. Általában a meggyőződéseid, különböző betanult viselkedési minták, és az ezek alapján kialakított gondolkodásmódod az, ami megakadályoz abban, hogy önmagad merj lenni. Az évek során rászoktattad magad a téged körülvevő világhoz való alkalmazkodásra. Alapvetően ezzel nincs semmi baj, feltéve, ha folyamatosan háttérbe helyezed magad azért, hogy mások elégedettek lehessenek. Szeretnél ezen változtatni? Szentelj több figyelmet az intuíciódnak, és próbáld követni, attól függetlenül, hogy mások mit gondolnak. Ez az úgynevezett gut instinct, és tudod mit? ahogy mondani szokták: trust your gut. 

D0A27F4D-CC94-4071-B8BF-593B75A68ADF
  • Save

3. Engedd el az egódat

Az egód nem más, mint az a részed, amit meg lehet szégyeníteni, meg lehet bántani, csalódást lehet neki okozni, ijesztgetni lehet. Az a hang, amely egyfolytában zakatolva morfondírozik, elégedetlenkedik, kételkedik, elemezget. Minél több figyelemmel táplálod, annál bonyolultabb lesz az életed, mert ő aztán mindig elő tud állni valamivel, ami miatt nem lenne szabad szeretned önmagad vagy elégedettnek lenned önmagaddal.  Hogyan veheted fel a harcot az egó-zsarnok ellen?

  • Tanulj meg a gondolataidra úgy tekinteni, mint az égen úszó felhőkre. Ezt tanítja a mindfulness is. Gondolataid jönnek, mennek, és nem kell mindegyikre reagálnod. Tanuld meg felismerni, hogy a gondolatoknak annyi hatalmuk van fölötted, amennyit te adsz nekik.
  • Tudatosítsd magadban, hogy gondolataiddal érzelmeket tudsz generálni. Minden csak nézőpont kérdése, mint a pohár félig tele vagy félig üres klasszikus példájában. Gondolj arra, hogy mi az, ami jó benned, ami miatt szerethető és értékes vagy.
  • Mondj köszönetet a jó dolgokért, légy értük hálás. Nyugodtan lehetsz elégedett. Ez egyben elismerést, alázatosságot jelent önmagad felé, ezeket pedig az egód igencsak nem szereti.

4. Jelöld ki a határaidat

Nem várhatod el a környezetedtől, hogy úgy kezeljen, ahogyan azt szeretnéd, ha nem adod tudomásukra, hogy mit és mit nem tartasz kívánatosnak. Ezt pedig csak úgy érheted el, ha pontosan kijelölöd a határaidat, és nem félsz mások tudomására adni, ha ezeket túllépik. Bevallom, ezt nekem is meg kellett tanulnom. Eleinte hajlamos voltam azt hinni, hogy ha egyszer nemet mondok, akkor örökre leírnak vagy inkompatibilisként könyvelnek el. Természetesen fennál annak az esélye, hogy lesznek, akik gyengének, antiszociálisnak, problémásnak, önzőnek, hisztisnek stb. tartanak majd. Ez azonban sokkal többet mond róluk, mint rólad. Tény: azok az emberek, akik szeretik magukat, gondosan óvják határaikat, mert meggyőződésük, hogy érdemesek arra, hogy mások tiszteletben tartsák őket és jól bánjanak velük. Ez pedig rád is vonatkozik.

5.  Kevesebb Instagram, több Lifestagram

Micsoda? Egy új app? Nem. Csalódást kell okoznom. A Lifestagram egy hivatalosan nem létező applikáció, amivel mindannyian rendelkezünk, annak ellenére, hogy gyakran elfeledkezünk róla. Mindenki számára elérhető, szabadon, személyre-szabottan alakítható, operációs rendszertől független, és okos-telefon sem szükségeltetik hozzá. Könnyen (újra)aktiválhatod, ha belátod, hogy szerethető vagy trendi fotók, fantasztikus státusz-updatek, egy népes követőtábor, megosztások és lájkok százai nélkül is. Ez te vagy, és ez a te életed. Miért mérnéd magad másokhoz? Miért akarnál jobbnak, többnek látszani, mint aki vagy? Foglalkozz kevesebbet azzal, hogy mások mit gondolnak rólad. Más szóval: mostantól kevesebb Instagram (vagy Facebook) és több Lifestagram. 

C33DE50D-CEBF-4A8E-9EA6-B06F3600BBAB
  • Save

6. Aki szeret, az úgy is szeret

Igen. Ez tény: vannak emberek az életedben, akik egyszerűen úgy szeretnek, ahogy vagy. Morcosan, kócosan, hangulatembernek, humorosnak, szűkszavúnak, lustának, fáradtnak, kedvesnek, nevetősnek, melankolikusnak, feledékenynek, szókimondónak. Belegondoltál már alaposan abba, hogy ezek az emberek azért szeretnek téged, mert az ő számukra olyan valaki vagy, aki szerethető? Azért szeretnek és kedvelnek, aki vagy, nem azért, aki nem vagy. Még mindig nehezedre esik ezt elhinni? Ha igen, akkor gondolj arra, hogy te hogyan szeretsz másokat. A barátnődet, aki mindig lehúzza magát, miközben te fantasztikusnak találod. A barátodat, aki egy lúzernek tartja magát, miközben te csak azt látod, hogy milyen mély érzésű, jófej és jóképű. A szüleidre, akik közel sem tökéletesek, de mindig melletted állnak, ha szükséged van rájuk. A kollégádat, aki lehet, hogy nem profi, de mindig hoz neked kávét. Az igazság az, hogy sokszor szigorúbbak vagyunk magunkhoz, mint amilyenek másokhoz vagyunk. Lásd be végre, hogy érdemes vagy arra, hogy szeressenek, pusztán azért, mert vannak, akik szeretnek. Egyszerűen így van és kész, és a legokosabb, ha ezt elfogadod.

7. Tükröm, tükröm

S végül (még egy) furcsa gyakorlat. Nevethetsz rajta, de ki is próbálhatod, akár most is.

• Állj a tükör elé.

• Nézz a szemedbe.

• Jelentsd ki a következőt magadban vagy hangosan: ‘Szeretlek, és elfogadlak olyannak, amilyen vagy.’

Ne ijedj meg attól, hogy ez elsőre nevetségesen furán hangzik, és ne próbáld meg magad lekorholni azért, hogy hülyén érzed magad, amiért a tükörképedhez beszélsz. Ez egy bevált módszer, amit a sokan alkalmaznak világszerte, híres sportolókat, sztárokat is beleértve. Most pedig, hogy túljutottál a kezdeti szabotáló fázison, jöhet a rendszeres gyakorlás.

• Ismételgesd naponta néhányszor, egészen addig, amíg az a kezdeti furcsa, hitetlenkedő érzés el nem múlik. Egészen addig, amíg belenézel a tükörbe és valahogy így reagálsz: Még szép, hogy szeretem és elfogadom magam!

Ez minden. A tudatalattidat meggyőzheted akármiről, ha sokat ismételgetsz neki valamit. Ha pedig nehezedre esik az önmantrázás, akkor válassz ki egy számot, és hallgasd rendszeresen. Nyugodtan énekelheted is. Elvégre is senki nem látja vagy hallja, csak te.  Még csak el sem kell mondanod senkinek, hogy önmagadon dolgozol. Észreveszik majd maguktól is. Senkinek nem fogja elkerülni a figyelmét, hogy sugárzol, láthatóan és érezhetően több az önbizalmad, nagyobb harmóniában vagy önmagaddal, szereted magad úgy, ahogy vagy és az életedet olyannak, amilyen. Ez pedig a legnagyobb ajándék, amit magadnak adhatsz. Próbáld ki. Megéri.

The greatest thing you can give yourself is self-love.

 

Hirdetések

Hozzászólás