Mit tehetsz a halogatás ellen?

Mint az előző cikkemből is kiderült, a halogatással általában nem megyünk semmire, mindössze a ‘nyert’ idő illúziójába ringatjuk magunkat. Előbb-utóbb úgy is el kell végezni az adott feladatot, meg kell tenni azt a bizonyos lépést, s általában minél hamarabb, annál jobb. Ahhoz azonban, hogy szembe tudjuk szállni a halogatás kisördögével, elengedhetetlen egy bizonyos fokú önismeret. Mint az az alábbiakból kiderül majd, több halogató-típus létezik. Sőt, mindannyiunkban megtalálható legalább kettő. Ez alól én sem vagyok kivétel. Csak még egy oldalt ebből a könyvből, aztán leviszem a szemetet…. Na, jó, még egy epizód, aztán tényleg leülök óratervet írni….Nem tudom, hogy ezt elküldjem-e, mert mi van, ha elsiklottam egy helyesírási hiba fölött? Bizony, sok mindenre képes vagyok, hogy ne kelljen szembenéznem önmagában nem bízó, elég-jó-e-amit-csinálok Zsuzsimmal, de igyekszem csak azért is nekilátni a feladatnak, hiszen hosszú távon úgy sem kínálkozik más megoldás, ugye?

Tehát, feltételezem, hogy a legtöbben egészséges önismerettel rendelkező emberek vagyunk. Még ha nem is kellemes belátni hibáinkat, rátapintani gyenge pontjainkra, ha komolyan le akarunk szokni a napolgatásról, akkor ez bizony elkerülhetetlen. Remélem, ez a kis összefoglaló segít szembesülni halogató önmagaddal és megtenni a szükséges lépéseket a pozitív változás irányába.

1.Ha azon kapod magad, hogy bizonyos teendők lázadást váltanak ki belőled (értsd:  csak azért sem csinálom meg!), akkor egy dacos halogató lakozik benned. Neked senki ne mondja meg, hogy mit, mikor és hogyan csinálj! Elsőként érdemes lenne megvizsgálni, hogy miért vált ki belőled ellenállást egy feladatnak még a gondolata is. Lehet, hogy sokat noszogattak gyermekkorodban? Egyfajta büszkeség lehet a dolog mögött? Túlértékeled magad? Próbálj meg ne azonnal passzívan, agresszívan reagálni, hanem érzelemmentesen tekinteni az adott helyzetre. Egy elvégzendő feladat sokszor nem több és nem kevesebb, mint ami.

2. Nehezedre esik nemet mondani? Egyre csak gyarapodnak a teendők listádon? A szíved mélyén tudod, hogy szinte lehetetlen azt a mennyiségű feladatot a rendelkezésedre álló idő alatt elvégezni, bepánikolsz és voilá, a halogatás tűnik az egyetlen megoldásnak. A diagnózis: túlvállaló halogató. Légy tisztában és fogadd el határaidat. Állíts fel egy fontossági sorrendet arról, hogy neked mi a fontos az élet különböző területein és ez alapján válogasd meg feladataidat. Gyakorlat teszi a mestert, tehát merj minden nap kimondani egy udvarias nemet.

3. A kényelmes halogatót ritkán furdalja a lelkiismeret. Elvégre is sokkal kellemesebb a barátokkal sörözni, mint az edzőteremben izzadni, és a barátnőkkel mozizni is szórakoztatóbb, mint nyelvtani teszteket gyakorolni. Érdekes módon a kényelmes halogató általában meglepődik azon, hogy el nem végzett munkája nem hozza meg a várt eredményt. Jobb esetben utólag tudatosul benne, hogy valamit másképpen kellett volna csinálnia, de legtöbbször a körülmények áldozatának érzi magát. Amennyiben ebből a leírásból magadra ismersz, gondolkozz el azon, hogy vajon a rövidtávú öröm megéri-e a hosszú távon belátható következményeket? Tanulj meg szigorú lenni magaddal: előbb a munka, aztán a jutalom!

4. A tökélességre törekvő halogató önmaga legnagyobb ellensége. Hajlamos vagy túl magasra állítani a mércét? Mindent a legapróbb részletekig kidolgozol és legalább plusz háromszor ellenőrzöl? Közben pedig azon izgulsz, hogy talán így sem lesz elég jó? Halogatásod félelemből fakad, hiszen meglátásod szerint, ha a tökéletes nem megy, akkor inkább bele sem vágsz, ugye? Tanulj meg a megfelelőre, az elég jóra fókuszálni a tökéletes vagy a legideálisabb helyett. Bontsd le feladataidat apróbb lépésekre, amelyek nem riasztanak vissza. Céljaid legyenek reálisak: mennyit időt és energiát tudsz rájuk szánni? Fontos, hogy dolgozz önbecsüléseden és növeld önbizalmadat.

5. Az álmodozó halogató esetében a gond ott kezdődik, hogy feladatát, teendőit elméleti szinten tartja, azokból nem lesz konkrét tevékenység, elérendő cél. Nehezére esik akcióba lépnie vagy kitartania valami mellett, befejeznie egy feladatot. Tégy különbséget az dédelgetni való álmok és a megvalósítandó célok között. Írd le, hogy mit, mikor és hogyan fogsz csinálni. Végezz el a listádról minden nap egy feladatot, például adj nevet a blogodnak, tedd félre az első öt-ezrest a nyaralásra, vedd meg a bérletet az edzőterembe.

6. Az aggódó halogató számára bármi, ami kimozdítja komfortzónájából (nem szeretem ezt a manapság elcsépelt szót használni, de jobb nem jutott eszembe:-). Ez blokkolja vagy tartja vissza attól, hogy aktívan cselekedjen. Kételkedik képességeiben, fél döntést hozni. Ne hagyd, hogy a jaj, mi lesz, ha ..? típusú gondolkodás elbizonytalanítson. Végezz el minden nap valamit, amit már egy ideje az általa kiváltott kellemetlen érzés miatt halogatsz. Tanuld meg az aggódásba fektetett passzív energiát aktív tetterővé alakítani.

7. Szoros határidők, stressz alatt teljesítesz a legjobban? Sokkal jobban tudsz fókuszálni, mint ‘nyugalmi’ állapotban? Ha igen, akkor az adrenalin rushon működő kríziskereső halogatók csoportjába tartozolEzzel alapjában véve nincs semmi baj, de nem mindig lehet mindent az utolsó percre hagyni. Szokták mondani, hogy evés közben jön meg az étvágy. Lehet, hogy egy feladat csak akkor válik érdekessé, miután már belefogtál. Tűzz ki magadnak szoros határidőket, így generálva a számodra szükséges nyomást. Találj olyan elfoglaltságot, ami természetes módon növeli az adrenalin szintedet: űzz versenysportot vagy kezdj el egy új hobbit.

Bevallom, egy kicsit utánaolvastam a témának és számos külföldi forrás ezeknél kevesebb vagy több típust említ. Az sem meglepett, hogy számos önsegítő, önfejlesztő könyv is létezik, valamint YouTube videókban és TED előadásokban sincs hiány. Ezek azonban nem szerepelnek a prioritás listámon, de amin rengeteget nevettem, az Mark Manson eszmefuttatása a procrastinationról. Akit érdekel, íme a link.

 

 

 

 

 

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s