Mi az a mindfulness?

Mi a kedvenc újságod, magazinod?Vedd a kezedbe,lapozz bele és a képek között szemezgetve válaszd ki azokat,amik úgy érzed rólad szólnak. 

Ez volt az első feladat,aminek az volt a célja,hogy ráhangoljon a Pár-Beszéd Est keretében tartott Önkreáció workshopra.Lelkesen vettem célba könyvespolcomat,mert kiskorom óta egyik kedvenc elfoglaltságom a lapozgatás,szemezgetés,kivagdosás és ragasztgatás.Akkor még nem sejtettem,hogy az önmagamat és (ideális) életemet bemutató poszter elkészítése mellett egy nosztalgikus olvasótúrán is elindulok.

Judit és Éva kreatív felhívásának köszönhetően nappalim padlóját legkedvesebb magazinom,a Flow elmúlt öt évben megjelent kiadványai borítják.Napok óta.Rendszeresen azon kapom magam, hogy ülök a szőnyegen és találomra kiveszek egy számot a kupacból és olvasgatni kezdem.Így bukkantam rá több cikkre is, amelyek a mindfulnessről és a slow mozgalomról szólnak.

Mivel egy idő óta mindkettő aktuális, gondoltam írok ezekről a témákról.Hát, akkor vágjunk is bele.

A mindfulness 2010 környékén tört be Nyugat-Európába,többek között Hollandiába is.A boltokban egyre-másra jelentek meg a témával kapcsolatos könyvek és divat lett mindfulness tréningekre járni.Sőt,napjainkban a holland betegbiztosítás fedezi a költségeket, ha stresszes,kimerült munkavállalók és munkaadók mindfulness jellegű terápián vesznek részt.

Amerikában orvosok és pszichoterapeuták már évek óta alkalmazzák a Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) és a Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) módszereit. Tapasztalatuk szerint a kezelés hatására csökkennek a testi és pszichés panaszok,a páciensek pozitívabbak lesznek és jobban tudnak lazítani,töltődni.Szóval a dolog mindeddig sikeresnek bizonyul.

Mai rohanó,teljesítményközpontú világunkban sokunk szeretne nyugalmat a fejében.Manapság inkább hasonlítunk human doings-okra,mint human beings-ekre.Ennek pedig mindenki érzi káros hatásait.Egy icipici stresszel nincs is semmi baj.Kell az a kis adrenalin-löket ahhoz,hogy jól tudjunk teljesíteni.A baj ott kezdődik, amikor a stressz krónikussá válik.Ilyenkor fordulhatunk a mindfulnesshez.

De miről is van szó pontosan? 

A mindfulness tulajdonképpen azt jelenti,hogy tudatosan jelen vagy az itt-és- most-ban anélkül,hogy rögtön ítélkeznél,reagálnál.Ezt már Buddha is tanította,de Jon Kabbat-Zinn volt az,aki a buddhista megközelítést a nyugati ember számára alkalmasabb nyelvre és lépésekre lefordította.

Szóval?Hogyan lehetünk jelen az itt-és-most-ban?

A kérdés jogos.

A válasz?

Könnyen és nehezen.

Könnyen,mert csak egy dolgot kell tenned:állj meg és figyeld,hogy az adott helyzetben és pillanatban mi történik-és ez itt nagyon fontos:anélkül,hogy azonnal ítélkeznél vagy reagálnál.Koncentrálj arra,amit a testedben érzel és az ahhoz kapcsolódó érzésekre, gondolatokra.Amikor ez megvan,akkor eldöntheted,hogy hagyod-e,hogy az érzések és gondolatok magukkal ragadjanak vagy tudatosan azt választod,hogy ezeket elfogadod vagy éppen megváltoztatod.

Nehezen,mert főleg eleinte ezernyi dolog fog kavarogni a fejedben és nehezedre eshet arra figyelned,hogy éppen mi játszódik le benned.Elkeseredni,feladni semmi ok.Ez teljesen természetes.

Itt is érvényes: gyakorlat teszi a mestert.

Nézzünk egy gyakorlati példát:

Fáj a fejed.Nem kicsit.Konstatáld ezt a testi tünetet,majd tedd fel magadnak a kérdést:milyen érzelem kapcsolódik a fejfájásomhoz? Idegesség,feszültség.Ennek mi az oka?Az,hogy ezt a projektet nem tudom időre befejezni.

Ez az a pillanat,amikor tudatosan dönthetsz.Veszel egy nagy levegőt és nekilátsz a munkának,még akkor is,ha tudod,hogy nem készülsz el vele időre vagy felhívod a főnöködet és extra időt kérsz.

Lehet,hogy ez sem old meg mindent,de legalább teszel valamit, ahelyett,hogy fejfájósan rágódnál és gondolatban mindenféle katasztrofális szenáriókat gyártanál,amitől valószínűleg csak stresszesebb leszel és hogy a fejfájásod sem fog elmúlni,az biztos.

A mindfulnessnek nem az a célja,hogy világodat egy problémamentes meseországgá változtassa,ahol minden tökéletes és ahol mindig minden sikerül.Ellenkezőleg: megtanít arra, hogy itt legyél,jobban tudj relativálni,illetve tudatosabban bánj érzelmeiddel, gondolataiddal.

Az igazság az,hogy akár már most elkezdheted a mindfulness gyakorlását. Ehhez elég egy szót megjegyezned:

STOP

Ez a négy betű magában foglalja azt a négy lépést,amelyek segítségével mindfulok lehetünk bárhol,bármilyen szituációban.

S – STOP:  Állj meg vagy ülj le vagy hallgass el.

T – TAKE A BREATH: Végy egy (mély) levegőt.

O – OBSERVE: Figyeld meg az érzéseidet és gondolataidat.

P – PROCEED: Lépj tovább miután eldöntötted, hogy mi legyen a következő lépés és persze tedd is meg azt.

Sok sikert!

Folyt. köv.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s