Portrék, könyvek, frappé

Ma reggel önmagamat meghazudtolva korán ébredtem. Ez olyan kilenc óra körüli időpontot jelent, de azt hiszem, hogy kiegyezhetünk abban, hogy ez vasárnap korainak számít. Kinyitottam az ablakot és örömmel konstatáltam, hogy 1. nem esik az eső, 2. nem fúj a szél, sőt 3. halványan süt a nap. Muswell Hill-en ez valahogy így néz ki:

Muswell Hill reggel
Muswell Hill reggel

A szokásos csésze kávé mellett gondolatban megterveztem a mai napot és visszagondoltam a tegnapira. Hihetetlen, hogy megint eltelt egy hét!

Laci ma szabad, de tegnap dolgoznia kellett, így magamnak szerveztem programot. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha elmennék a National Portrait Gallery-be? Az ötletet tett követte. A kellemes, kora délutáni napsütésben lesétáltam a Highgate metróállomásig. Ez olyan 15 perc és szerencsére lejt az út, onnan pedig csak fel kellett szállnom a metróra és lecsorogni a Leicester Square-re.

Ha valaki járt már Londonban, az tudja, hogy szombaton délután a belvárosban óriási a tömeg. Csak csoszogni lehet. Tegnap sem volt ez másként, de az emberek nagy része a boltokat rohamozta és nem a portré múzeumot. Ahogy beléptem ez épületbe, nyugtató morajlás fogadott. Bevallom, hogy engem igazán csak a modern festmények érdekelnek. Persze azért megnéztem, hogy feszít VIII. Henrik a hatalmas vásznon és I. Erzsébet előtt is tisztelegtem. Onnan aztán irány a terem, ami a legjobban érdekelt: a BP Portrait Awards-ra nevezők képei. Azonnal meg is találtam kedvencemet. Ha lenne elég pénzem, akkor meg is venném. Íme:

Sauvageonne by Magali Cazo
Sauvageonne
by Magali Cazo

Ha pedig még több pénzem lenne, akkor Chantal Joffe és Ishbel Myerscough minden képét hazavinném. Közös kiállításuk címe ‘Friendship‘, vagyis ‘Barátság’, mivel az akadémia óta ismerik egymást és főleg magukról, egymásról és gyermekeikről festenek önarcképeket, portrékat. Tátott szájjal álltam a műveik előtt, mert egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet olyan apró, de igen fontos részleteket olajfestékkel megörökíteni.

Chantal és Ishbel lányaikkal
Chantal és Ishbel lányaikkal

IMG_2263

IMG_2264

A National Portrait Gallery-ből kilépve napsütés fogadott odakint és jól esett végigsétálni a Temze partján. A lábam rendesen elfáradt és csak arra tudtam gondolni, hogy milyen jó lesz kedvenc könyvesboltom, a Foyles kávézójában leülni egy hűsítő frappé társaságában. Így is lett. A kávézó tele volt beszélgető, írogató, olvasgató emberekkel.

A Foyles ötemeletnyi könyvet jelent és nagyon jó programokat is szerveznek. Szeretek letelepedni a szőnyegre vagy valamelyik karosszékbe és átlapozgatni a kiválasztott könyveket. Mint mindig, most is beszereztem egy pár ígéretes példányt és megelégedett mosollyal szálltam fel a 134-es buszra, hogy újabb élményekkel gazdagodva haza- double-deckerezzek.

Foyles szerzemények
Foyles szerzemények

Ja, majd elfelejtettem!

A Covent Gardent is útba ejtettem, ahol a csokirajongóknak kötelező betérni a Godiva boltjába. Nemcsak a legeleslegfinomabb csoki, de fenséges fagyi is kapható. És mivel a britek eper-rajongók, így a szamóca sem maradhat ki a kínálatból. Természetesen csokoládéba mártva.

Eper Godiva módra
Eper Godiva módra

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s