Mert könyvből sosem elég……

Van egy holland reklám: want van boeken krijg je nooit genoeg!

Fordítása? Lásd cím.

A múlt héten, amikor Londonban voltam, el is mentünk tesómmal a Foyles-ba.

A belvárosban található a Charing Cross Road-on. Egy pár évvel ezelőtt teljesen felújították és most tágas, modern emeletek várják a könyvet szeretőket.

Szerencsém van, hogy Laci is szereti a könyveket. Ő általában a történelmi részlegre megy, én pedig leragadok a regényeknél vagy a papírosztályon. Elvégre is mindig elkel egy új jegyzetfüzet, egy jópofa ragasztószalag vagy egy szépen író toll.

Mire kinézegetjük, kiolvasgatjuk magunkat, eltelik olyan két óra és az ember akkor is elégedetten távozik, ha éppen nem vett semmit. Nekem a könyvesboltok egyfajta szentélyt jelentenek a nagyváros forgatagában. Egy másik világot, ahová félre lehet vonulni lecsendesedni, feltöltődni.

De be kell vallanom, hogy nemcsak a nyomtatott könyveket szeretem. Lehet, hogy van, aki rossz vagy fura szokásnak tartja, de minden este hangoskönyvre alszom el. Azt pedig biztos meg kell magyaráznom, hogy miért várom lelkes izgalommal minden hónapban a negyedikét. Hát az Audible miatt. Valamikor tavaly töltöttem le az applikációjukat a telefonomra és befizettem az éves tagságdíjat. Ez nemcsak kedvezményekre jogosít fel, hanem minden hónapban – igen, negyedikén – kapok egy kreditpontot, amiért ingyen letölthetek egy hangoskönyvet. Van miből válogatni. Több, mint 180.000 könyv!

Ezennel szeretném is bemutatni a top 5-ös listámat:

1. David Gerrold: The Martian Child 

Ebből film is készült és megtörtént eseményeken alapszik.

2. Jay Asher: Thirteen Reasons Why

Annak ellenére, hogy hivatalosan már nem vagyok tini, nagyon szeretem a  young adult fiction kategóriába tartozó könyveket. Minden John Green rajongónak nyugodt szívvel tudom ajánlani Jay Asher-t. Ez a könyv tényleg annyira izgalmas, hogy együltőmben végighallgattam. Csak egy kicsi árulok el belőle:

Egy nap Clay Jensen csomagot kap. A csomagban hat kazetta van, a kazettákon pedig volt osztálytársa és első szerelme, Hannah Baker szól hozzá. A “baj” csak az, hogy Hannah öngyilkos lett és a kazettákon – amiket több ismerőséhez eljuttatott – tizenhárom okot sorol fel, amik végzetes tettére indították. ” You can’t stop the future. You can’t rewind the past. The only way to learn the secret is to press play.”

thirteen reasons why

3. Stephen Grosz: The Examined Life

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, akit (egy kicsit is) érdekel a pszichológia. Stephen Grosz több, mint huszonöt éve pszichoanalitikusként praktizál. Nemcsak azt mutatja be nagyon érdekes történeteken keresztül, amit pácienseiről tanul, hanem azt is, hogy ő mit tanul, mialatt hallgat, beszél és figyel. Megindító és érdekes eseteken keresztül ébreszti rá az olvasót – bocsánat, hallgatót – hogy hogyan veszítjük el néha magunkat csak azért, hogy aztán újra magunkra találjunk. A narrátor hangja pedig Morgen Freeman kaliber.

the examined life

4. Annabel Pitcher: Ketchup Clouds

Számomra az év felfedezése. Egyszerűen lenyűgöző. Néha nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, ha hallgatom. Általában csak megdöbbenek, hogy hogy találhat ki valaki ilyet? Mellette nagyon szeretem a felolvasó ír akcentusát. A történet főszereplője Zoe, akinek van egy titka. Egy titok, amit senkivel nem mer megosztani. Kivéve egy valakit: Stuart Harrist, aki egy texasi börtönben ül gyilkosság miatt. Zoe, aki mellesleg tizenöt éves, egy iskolai projekt keretében levelezni kezd Stuart-tal és fokozatosan bevallja neki, hogy……de nem is mondom tovább.

ketchup clouds

5.  Brené Brown: The Gifts of Imperfection

Az ötödik helyre hagytam Brené Brown “önsegítő” könyvét. Márciusi kreditemből “vettem” kíváncsiságból. Mai világunkban, amikor körülbelül minden téren elvárják tőlünk, hogy tökéletesek legyünk – ami valljuk be rettenetesen fárasztó – igazi felüdülés, ha valaki elmagyarázza, hogy jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk. És itt nem egy laikusról van szó, hanem egy kutatóról. Brown ugyanis több, mint tíz éven át kutatta, hogy mi az, ami feltétel nélküli önelfogadásunk útjában áll. Már a bevezetőnél tollat ragadtam és leírtam magamnak azt a mondatot, amivel Brown szerint minden napot kezdenünk kellene:

“No matter what gets done and how much is left undone, I am enough.”

Estére is van egy:

“Yes, I am sometimes afraid, but I am also brave. And, yes, I am imperfect and vulnerable, but that doesn’t change the truth that I am worthy of love and belonging.”

the gifts of imperfection

Most pedig irány a http://www.audible.com, mert az áprilisi kreditemet még nem használtam fel. Azt hiszem egy ideig válogatok majd………..

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s